Tiltott táplálékok

Tiltott táplálékok

A cikkben azt az álláspontot képviseljük, ami a legjobb tudásunk jelenleg. Megosztó vélemények terjednek a neten, köztük igen durván agyament hülyeségek, amiknek nem fogtok bedőlni (pl: főtt zöldség amit előrágunk és utána kiköpjük és az axinak adjuk), de vannak köztük kevésbé hülyének tűnő ötletek is. Ettől függetlenül, mert sokan csinálják, írják, mondják, nem biztos hogy jó. Tipikusan a táplálkozás téma is olyan akárcsak az aljzat kérdésnél a homok. Minden táplálék mellé odaírtuk, miért tiltott, vagy mi miért tiltjuk. Ha kicsit is megengedőek vagyunk, és odaírjuk, hogy 3-4 havonta egyszer kaphat, akkor biztos lesz olyan, aki ezen fogja tartani az állatot, így a lehető legbiztosabbra mentünk fogalmazásilag.

Tiltott táplálékok:

 • növényi táplálékok: az axolotl-ok nem növényevők, szükségük van minimális növényi részekre, de ezt a kiegyensúlyozott táplálás fedezi. Azaz a növényi részeket is fogyasztó halak gyomortartalma, JBL Novolotl, algát evő vizibolha… Külön zöldség adása értelmetlen és szigorúan tilos! Külön kiemelném, hogy főzve sem, általunk előrágva általunk sem adható! Nem szabad a vegetáriánus térítéseknek bedőlni, akármilyen tudományosan próbálják előadni magukat. 
  zöldség.jpg
 • keményre főtt tojássárga: sok növendék halnál és állatnál javasolják, de az axolotloknál tiltólistás. Axolotl babák esetén, abban az esetben, ha semmilyen, de tényleg semmilyen más megoldás, lehetőség nincs, akkor 1-2 napig az éhhalál helyett megpróbálható, de nagyon nagy körültekintést igényel, könnyen gond lehet belőle. A baba axik táplálásánál részletezzük. A főtt tojássárga minden más esetben is tiltott, baba axiknál is, hiszen annyi választható, jobb étel van, hogy a tojássárgára csak nagyon hanyag, felelőtlen állattartó esetén jöhet szóba vészmegoldásnak.
  tojássárga.jpg
 • szárított ételek, fagyasztva szárítottak: tilos axolotl esetén a szárított eleséggel való táplálás. A szárított ételek emésztése jóval nehézkesebb az Axolotl-ok számára, hisz foguk nincs, összezúzni, összerágni, pépesíteni nem tudják az ételt. A fagyasztva, vákumban szárított ételek részben sterilizáltnak számítanak, ami gátolja a bélflóra fenntartását. A vízben oldható vitaminok nagy része távozik a fagyasztva szárítás során, csak a zsírban oldódók maradnak meg, ezáltal hiába lenne vitamindús táplálék. Az enzimek és fehérjék roncsolódnak/roncsolódhatnak. Az illékony zsírsavak egy része is elillan. Ilyen jellegű táplálékok folyamatos adás emésztési vagy emésztőrendszeri megbetegedéseket okozhatnak.
 • konyhai eljárásokkal készített húsok: nem szabad fűszerezni, sütni, főzni stb. a húsokat, csak nyersen vagy fagyasztás után kiolvasztva adni. Tehát egy vacsora alkalmával ne készíts ki a tányérod szélére egy falat sült csirkemellet mint a kutyának, macskának, mert az csak nyers formában adható. Nem jelent kivételt az előre pácolt pl. csirkemellből lekanyarított nyers hús amit kicsit megmosol, mert a páclé, a fűszerek belemaródtak a húsba. Bővebben az adható tápláléktípusoknál.
  konyha.jpg
 • az adható listákban nem szereplő állatrészek, vagy ott fel nem sorolt állatfajok összes húsa tiltott. Nem, disznó sem adható, nem, kakashere sem, birkaszív sem… Minden ami nyers húsként adható, az a húsoknál kerül alapos leírásra. 
  sertés.jpg
 • tengeri halak, pocsolyahalak, kifogott tavi halak: van aki szentül hisz ezekben az ételekben és gond nélkül adja, de vannak kényes pontok, így a MAF álláspontja jelenleg ezek tiltása. Sok bolti tengeri halban olyan szinten jelen vannak szennyező anyagok, hogy maximum emberi fogyasztásra, hőkezelés után alkalmasak. Beszélhetnénk az arzén szintekről, a baktériumokról… de sose tudni mi van benne. A hazai tavakban fogott halakkal megint az ismeretlenség a probléma. A hazai axolotl állomány részben sterilnek számító mesterséges akvarisztikai környezethez szokott, a beltenyészet miatt gyér immunrendszerrel és genetikával rendelkeznek, nincsenek felkészülve arra, amit egy ilyen hallal becipelnénk. A vadon élő axolotl-ok is csak a saját környezetükben élő halakat eszik, kvázi ugyanazokat a baktériumokat és szennyezőket, amikben maguk is élnek. A biztonságos halak, garnélák, herkentyűk felsorolását egy másik cikkben részletezzük.
  tengeri.jpg
 • minden amit más terráriumi állatnak általában szokás adni rovarként: tücsök, lisztkukac, sáska, viaszmolylárva, gyászbogárlárva, csótány, stb. axolotlnál tiltott. Kevés az emészthető rész számukra, a beleket pedig terheli a kintinváz. Sokszor felismerhetően távoznak az állatból. Feleslegesen halt meg a rovar, és feleslegesen dolgozott az axolotl gyomra. Sokan csipsz gyanánt adják az axolotloknak. Nos, a csipszek az emberek számára sem egészséges táplálékok, így miért próbálnánk meg keresni az állat számára is alternatívát? Axololtok számára nincs külön élvezeti értéke, hogy roppan az étel a foga alatt (hisz nincs is foga), nem számít a roppanási hang az étvágy és élvezet szempontjából.
  csótány.jpg
 • általános haltápok: rengeteg haltápot kapni különféle összetételekkel. Mivel létezik axolotl táp, ezért minden más haltáp tiltottnak számít. Nem vesszük górcső alá, hogy vannak olyan húsevő haltápok, amelyek pl hasonlíthatnak az axolotl igényeihez, mert ott a Novolotl táp. Fölösleges további köröket ez ügyben futni.
  haltáp.jpg
 • magunk által szedett táplálékok: sokan maguknak szedik megfelelő helyről a szúnyoglárvát, vízibolhát, és a boltokban élve vásárolt egy jó része is csak egy közeli tóból származik nagy valószínűséggel. Ezen táplálékok beszerzésénél tapasztalt akvarista társunkat kérjük meg, hogy mutassa meg a jó helyeket, ahonnan ő is szedi, és nem cipelt még be fertőzést vagy parazitát, vagy egyéb ragadozót. Ne álljunk meg bárhol szedni találomra, pl egy ipari telep melletti szennyvízkifolyónál értelemszerűen. Természetből csak ésszel és kellő információk után szedjünk!
  természet.jpg