Levegőztetés: az éltető oxigén és széndioxid

Levegőztetés: az éltető oxigén és széndioxid

Szerencsére szinte mindenki tudja, hogy levegőztetésre szüksége van egy akváriumnak. Ez sokaknak csak egy berregő hangos ketyerét és buborékok hadát jelenti a vízben, pedig ennél sokkal több.

Éjszakára kikapcsolom, mert csak berreg, termeljenek a növények oxigént…

A levegőztetésnek folyamatosnak kell lennie, hiszen Te se lennél kisegítve, ha közölném veled éjjel, hogy szívtál elég levegőt nappal nem? Miért nem tartalékoltál? 

Anyatermészet levegőztetése:

A természetben hatalmas a vízfelszín, ami folyamatosan hullámzik a légmozgástól. A hullámzás beoldja az értékes oxigént a vízbe. Éjjel is!

Egy kiadós esőzés után tudják a horgászok, hogy a halak felélénkülnek, hiszen oxigénnel telítődik a víz.

Mesterséges levegőztetés:

Légpumpa:

A légpumpa az a kis berregős izé, ami belevésődött az emberek agyába az évtizedek alatt, hogy az kell az akváriumhoz. Mostanra teljesen hangtalan változatot is lehet kapni belőle, de az akváriumba kiáramló buborékoknak akkor is van hangjuk. Előnye, hogy zárt akváriumtető esetén is működik.

 

Többféle “buborékoltató” köthető egy légpumpára:

 • Porlasztó: lehet fa, műanyag, porózus kő… az a tipikus apróbubis holmi. A fa porlasztók a leghalkabbak, de pár hónap alatt tönkremennek.
 • Szivacsszűrő: a szivacsszűrő nem csak levegőt ad az akváriumnak, de még némi biológiai szűrést is biztosít, így két legyet üthetünk egy csapásra.

Külső szűrőre csatlakoztatott speciális fej: 

Csak hálós, szellőző vagy tető nélküli akváriumnál alkalmazhatóak:

 • Esőztető: lehet csobogósra állítani, de akkor hangos, inkább 45 fokban felfele irányítva a vízsugara 1-2 cm-rel a vízfelszín alá helyezve a csövet nagy hullámokat tudunk kelteni. Hangtalanul oldja be az oxigént.
 • Lily: a Lily egy speciális kifolyó ág ami olyan vízáramlást eredményez ami úgy teszi hatékonnyá az oxigén beoldást, hogy a széndioxidot nem “rázza” ki a vízből. Rendkívül esztétikusak és hatékonyak.

Belső szűrő:

Belső szűrőkhöz szoktak adni egy kis darab csövet, melynek a végén egy műanyag szabályozó van. Ezt kilógatva az akváriumból, a csövet a kifolyó ág kiálló pöckére csatlakoztatva a vízsugár levegőt szív magával a csövön keresztül. Ez a módszer alkalmas volna zárt tetővel rendelkező akvárium levegőztetésével HA nem okozna sorozatos problémákat az eltömődése. Ha eltömődik, nem jut oxigén az akváriumba.

Egyéb belső szűrő kiegészítő elemek, melyek csak szellős, hálós, vagy akváriumtető nélküli akváriumnál használhatóak:

 • Perlátor: felfelé állítva a vízfelszínt fodrozva némi oxigén beoldásra képes.
 • Esőztető: a külső szűrőkhöz hasonlatos mini esőztetővel is lehet találkozni.

A növények éjjel nem termelnek oxigént:

Sokaknak okoz gondot az oxigén és széndioxid körkörös folyamata. A növények nappal szén-dioxidot fogyasztanak és oxigént bocsátanak ki a fényhatására. Erre nem folyamatosan képesek, 8-10 óra után elfáradnak. Éjszaka viszont nincs fény, így oxigént fogyasztanak és maguk is szén-dioxidot bocsátanak ki. Ha nincs egyéb tényező, ami az oxigén utánpótlást végezze, akkor az állatok pipálni feljárnak a vízfelszínre, és túl is élhetik az éjszakát szenvedve, ha nincs lezárt tető az akvárium tetején. Ezért szigorúan tilos éjszakára az oxigén utánpótlást lekapcsolni! Éjszaka az akvárium megfulladhat nélküle könnyen. Minden élőlény csak szén-dioxidot termel. Ahogy felkel a nap, vagy bekapcsol a világítás, a növények az általuk és halak által termelt szén-dioxidot elkezdik ismét oxigénné alakítani.

Mivel éjjel általában alszunk, és nem a vaksötét akváriumot nézzük, így nem is láthatjuk, ha a halaink vagy axolotlok folyamatosan a vízfelszínre járnak levegőért, ezért különösen veszélyes az éjszakai levegőztetés leállítása.

Összegzés:

 • A levegőztetés létszükséglet egy akváriumban és soha sem kapcsolható le éjszakára!
 • Nappal se javallott a lekapcsolása, de ha éjjel megy, miért kapcsolnád le nappalra?
 • Fény hatására a növények 8-10 órán át képesek oxigént termelni, de ez éjjelre nem elegendő.
 • Éjjel maguk a növények is oxigént fogyasztanak.
 • Éjjel az állatok csendben fuldokolhatnak, míg mi édes álmunkat aludjuk, ha nincs kiegészítő levegőztetés.
 • Sokféle megoldás létezik, mindenki meg tudja találni a számára ideálisat ami a pénztárcájának, fülének, szemének és ami a legfontosabb, hogy az állatoknak megfelelő legyen.

2 Comments

 1. Pingback: Vajon mitől döglik a hal? - Akvarisztikai alapok és eligazítás

 2. Pingback: Hülyeségek tárháza | MAF - Tudástár

Comments are closed.