Tiszta élő víz

Tiszta élő víz

Tiszta élő víz

Magyar nyelv szépsége, hogy a cím többféleképp is értelmezhető, és mindenhogy ugyanazt jelenti. Szándékosan nem raktam sem vesszőt, sem kötőjelet, mindenki képzelje oda ezeket, ahova szeretné. Mit is jelent nekem a cím?

Tiszta, élő víz: az élő víz számomra a biológiailag beállt, természetanyát utánzó vizet jelenti. A tiszta pedig azt, hogy biológiai szempontból egyensúlyban van, azaz tiszta.

Tiszta élővíz: kicsit szlengesítve tiszta= tisztára élő víz. Ez akár egy bók is lehetne egy akvárium esetén.

Mitől lesz tiszta élő víz egy akváriumban?

Szándékosan nem a szűrés szót használtam, bár nagyja részt erről lesz szó ebben a bejegyzésben. Egy természet alkotta tóban nincs az alján eldugva egy motoros szűrő ami 24 órában szűri a vizet, egy természetes tónak erre nincs szüksége, megvannak rá az élőlényei, a beállt biológiai egyensúly, és megfelelő élőlényszám, azaz nincs túlzsúfoltság. Nagy vonalakban nézzük végig, mi történik a vízben. Arról már volt szó, hogy az állatok oxigént fogyasztanak és szén-dioxidot termelnek, a növények nappal oxigént éjjel szén-dioxidot termelnek, de nem csak oxigén és széndioxid van a vízben. Az állatok ürítenek, más állatok meghalnak, egy akváriumban a gondozó kicsit túleteti az állatokat, vagy természetes víznél a horgászok jól beetetnek, ami ott marad a víz alján. Ezek eltüntetéséről gondoskodik az élő víz. Egy hosszú utazáson vesz részt a nem kívánt hulladék. Lehet, hogy valami más elfogyasztja, vagy elkezdi lebontani, más végtermékké alakítja, ami egy másik élőlény számára szaftos táplálékot jelent, amiből ismét végtermék lesz, és ismét szaftos tápanyag. De van amit már nincs vagy kevesen vannak, akik elfogyasszanak, ezek felhalmozódhatnának, ha nem lenne folyamatos vízcsere, a folyó a természetben elviszi máshová ezt a vizet más közösséghez ahol lehet hogy pont erre van szükség, mert állat alig van, növény viszont nagyon sok, vagy éppen olyan baktériumok vannak, amik ezzel táplálkoznak. Mesterséges környezetben nekünk kell a folyónak lenni és tehermentesíteni a vizet, de nekünk kell gondoskodnunk azokról az élőlényekről is, akik ezt a hosszú utazást véghez viszik. Ők főként lebontó baktériumok, és egyéb illegális bevándorlók, akik egy-egy növénnyel vagy állattal kerültek az akváriumba, és segítik a folyamatot.

Nagyítás (valós méretek: 320 x 298)

petés vizibolha 2.jpg
Vízibolha

Hal nélküli akváriumban könnyen megjelenhetnek fonálférgek akik mindig a bomló ételnél találhatóak meg, vagy tubifex szerű gyűrűs férgek hada az almacsiga székletben, kandicsrákok és vízibolhák akik apró egysejtűekkel, gombákkal, algákkal táplálkoznak és egy erősen zöldvirágzásnak indult vizet 2-3 nap alatt kristálytisztává tudnak tenni, de még egy infuzóriabombakor is pár óra alatt rendet tud tenni pár deci bolha.

fonálféreg.jpg
Apró takarítóbrigád

Axis akváriumban felnőtt axiknál könnyen találhatunk kandicsrákokat, ezeket nem zavarja az erős áramlás, a felnőtt axik már észre se veszik őket, nincs ellenségük, kedvükre pucolhatják a vizet. De térjünk vissza az igazi munkásokra, a lebontó baktériumokra. Ők jelen vannak, ha akarjuk ha nem, amikor egy akváriumot összeállítunk és élőlényeket teszünk bele, ezek a baktériumok is velük jönnek. De a számuk és lakhelyük koránt sem mindegy.

Baktériumszálló

Frissen összerakott akváriumba a halak jó része meg fog úgy is halni, ez normális nincs mit ellene tenni.

A fenti idézet a tudatlanoké, akik a hülyeségre egy általánosított tényt írtak, amit elfogadnak megkerülhetetlen igazságnak.
A baktériumoknak szükségük van egy otthonra, tápanyagra, oxigénre, vízmozgásra, hogy szaporodni, dolgozni tudjanak. Ők az akvárium ügyeletes munkásai, akik 24 órában tisztítják a vizet. Tökéletes otthon számukra egy szűrő belseje, ahol megtapadva a szűrőanyagon, házhoz jön az ennivaló, és az oxigén. Az ő munkájukat hívjuk biológiai szűrésnek.

Példa a baktériumok által végzett egyik munkafolyamatra

A tisztító hadseregünkre szükségünk van, nélkülük mérgező anyagok lepnék el a vizet, és ezzel mondattal elérkeztünk az előbb hangoztatott szlogenhez, hogy friss akváriumban úgy is meghalnak az állatok. Amikor az állatokat telepítjük a “steril” élővilág nélküli vízbe, akkor csak pár baktérium kerül bele akaratlanul is. Ők semmire se elegendőek önmagukban, nem tudják elpucolni azt a temérdek folyamatosan keletkező hulladékot. El kell foglalniuk a helyüket a szűrőben és szaporodniuk kell, de ez sok idő. Ilyen akváriumnál 5-7 hét is lehet mire a szűrőben kialakul a kellő kultúra, de addigra a halaink és lehet hogy a baktériumaink is mérgezésben meghaltak. Ezért az állatok érkezése előtt 3-4 hétig csak növényekkel kell járatni az akváriumot teljes kapacitással, hogy felkészüljön az állatok érkezésére. Még a növények is termelnek annyi hulladékot, hogy elszaporodjanak a baktériumok. Ezt a folyamatot boltban vásárolt baktériumkultúrával tudjuk segíteni. A baktériumkultúrákról majd külön írunk cikkeket, hogy melyik hogy vált be. Ha van jól működő, jól beállt akvárium, akkor a szűrőjéből kimosott kosz is segít beállítani a vizünket, ha nincs baktériumkultúránk. A bolti változat előnye, hogy stabil minőség, nem kell nagyon gondolkozni rajta, az innen-onnan származó bacikultúrával viszont már akár betegségeket is becipelhetünk, ezért ne boldog-boldogtalantól kérjünk szűrőkoszt. Otthonuk már van a baciknak, a szűrő folyamatos működése biztosítja számukra a tápanyag és oxigén-dús házhoz szállított vizet, és ők dolgozhatnak, szaporodhatnak. Ha a szűrőt leállítjuk, ők éhen halnak, meghalnak és bomlásnak indulnak, és olyan méreggé válnak amit életükben ők takarítottak el. Ezért szigorúan tilos a szűrőt fél-egy óránál tovább lekapcsolni, mert utána elindul az elhalálozás. Persze amikor szűrőkoszt kérünk valakitől, lehet hogy egy napig nem kerülnek a helyükre és egy zacskóban, edényben vannak, sokan elpusztulnak közöttük, de a tenyésztendő mennyiség túléli és 3-4 hét alatt kellően elszaporodva belakják a szűrőt. A bacik annyira szaporodnak el a szűrőben, amennyi helyük, táplálékuk van és mivel lassan szaporodnak, ezért nagyon vigyázni kell rájuk szűrő takarításkor, mert ha megtizedeljük őket, akkor hetek alatt áll be ismét a flóra a vizünkben, és addig naponta mérhetjük a mérgező anyagok szintjét, naponta végezhetünk vízcserét. A bacijaink élőhelyét csak és kizárólag leszívott akváriumvízben finoman tisztítsuk, hogy csak a felületi kosztól szabaduljunk meg. Ha túlságosan telített a szivacs, akkor pár erősebb mozdulattal is nyomkodjuk ki, de szigorúan tilos tisztára mosni, mindig hagyjunk benne “barna mocskot”. Ha van külön előszűrőnk, azt kimoshatjuk erős vízsugárral, sikáló mozdulatokkal, mert az igazából fizikai szűrést végez.

Nem szabad kifőzni a szűrőanyagokat, csak fertőző betegség esetén, nem szabad csapvízben addig csutakolni míg teljesen tiszta víz nem jön belőle, mert akkor senki se marad aki dolgozna, a többieket meg megölheti a víz szinte kimutathatatlanul alacsony klórtartalma. Óvjuk bacijainkat szélsőséges hőmérséklettől, szélsőséges kémhatástól, érzékenyebbek mint az állataink!

Akvarisztikai sötét középkorból származó szlogen mellett, még élővíz gyilkos a havi teljes vízcsere is, és minden átmosása forró vízzel. Így igazából havonta indítunk szinte új akváriumot, folyamatosan kitéve az állatainkat mérgezésnek. Az ilyen módszerrel tartott állatok lassabban nőnek, kisebbek, kevésbé szép színűek, kedvetlenebbek, rövidebb ideig élnek, betegségben halnak meg (vese vagy májprobléma, vagy mérgezés). Ez állatkínzásnak minősül! Miért vesz valaki azért állatot, hogy folyamatosan mérgezze, míg az a szerencsétlen bele nem hal? Eltekintve pár ritka kivételtől természetesen nem ilyen célból veszik az állatokat, csak az illető tudatlan, nem olvas utána, ezer éves kőkorszaki vajákos módszerekkel gondozza az akváriumot és utána panaszkodik, csodálkozik, és nem fogadja el más tanácsát és az új módszereket, hiszen a 70 éves Rozi néni a boltban azt mondta így kell, ő 40 éve így csinálja. Igen 40 éve így csinálja, de régen azt hitték hogy a föld lapos, aztán meg nem hitték el, hogy forog, mert akkor kapaszkodni kéne, de most már nem ezt tanítják az iskolában. Fejlődni, haladni kell a korral, ha valaki ilyenbe kezd bele.

Élő víz tisztasága

Ezen gondolatmenet a “tiszta élő víz” címet kapta. Az élőt már kifejtettem, most a tiszta szó fogalmát kell letisztázni.
Egy víz lehet kémiailag (pl: gyógyszermaradék), biológiailag (pl: bomló anyagok és szerves vegyületek) és fizikailag (pl: koszszemcsék, felkavart aljzat) szennyezett.
Nehéz határt húzni, hogy hol kémiai a szennyeződés, és hol biológiai. Alapvetően mi biológiainak nevezzük azt, ami az akváriumban termelődik magától, és kémiainak, amit nem ismerünk. Természetesen a biológiai is kémiai folyamatok összessége, de mi így próbáljuk élesen elkülöníteni őket, mert ebben a tagolásban könnyű határt húzni.
A kezdők és akik nem ásták magukat mélyre a témában azt hiszik, hogy a látható szennyeződés eltüntetése a fontos, és ha átlát a vízen, akkor az csak és kizárólag jó lehet, fölösleges megmérni, és nem érti miért szajkózzák szakértők, hogy de mérje meg mert magas benne a valamilyen kémiaórán már hallott “izé”.
Az igazán halálos a vízben, az amit nem látunk, és csak tesztekkel tudjuk őket megmérni, vagy még azokkal se (pl: gyógyszermaradványok). Lehet kristálytiszta az a víz, amiben halálos mennyiségű ammónia és nitrit található, és könnyen lehet, hogy egy hozzáértő kissé gondozatlannak tűnő akváriumában az a szemcsés, sárgás víz tökéletes biológiai értékű. Lehet, hogy csak tebang levelet, vagy tőzeget használ, az sárgítja a vizet.
Egy jó külső szűrő mindhárom szűrést egyszerre végezheti megfelelő szűrőanyagok esetén (mindhárom kosztípusra létezik szűrőanyag típus), és szakszerű szűrőpucolás mellett egészséges szagú és színű élővíz tartható fent.

Ezer féle szűrőanyag kapható ma már

Speciális szűrőanyagokkal kristálytisztává tehető a víz, ha valakinek erre van igénye, de ezt nem folyamatos 100%os vízcserékkel és szűrőfertőtlenítéssel kell elérni, hanem beállt, tökéletes flórájú akváriumnál pl. Seachem Purigen műgyanta szűrőanyag bevetésével ami a halvány sárga színt szűri a ki a vízből míg a növénytápokat békén hagyja, csak azt köti meg, amire nincs szükség a vízben.

Összefoglalás:

  • a tiszta élő víz olyan élőlényeket is tartalmaz amiket nem szánt szándékkal telepítettünk be (baktériumok, egysejtűek, kandicsok, algák stb)
  • a tiszta élő víz akkor tiszta, ha kémiai, biológiai és fizikai szennyeződések az állat egészségügyi határértéke alatt vannak
  • a baktériumoknak szálloda kell, ami folyamatosan üzemel, éjjel nappal kapva a fincsi halszaros vizecskét, amit szépen elpucolnak
  • a biológiai szűrésben a baktériumok dolgoznak, kémiai szűréshez speciális anyagokat használunk, fizikai szűrésre pedig ott a jó öreg szivacs

2 Comments

  1. Pingback: Vajon mitől döglik a hal? - Akvarisztikai alapok és eligazítás

  2. Pingback: Hülyeségek tárháza - MAF tudástár

Comments are closed.