Zavaros víz, szedett-vedett kérdés-válasz biológia témában

Zavaros víz, szedett-vedett kérdés-válasz biológia témában

Sokan keresnek minket ugyanazokkal az egyszerű problémákkal. A probléma a tudatlanságból és rossz akváriumgondozásból ered, pedig könnyedén kezelhető volna. Kérdés-válasz rovatunk első része következik:

Minden baktériumkultúra azonosan hat?

Sajnos nem, sok olyan van, ami igazán probléma esetén nem hozott változást. Régen még szinte csak a Crystall tabletta volt, ahhoz képest ma már igazi klasszis baktérium kultúrákat lehet kapni mint pl az ADA – Green Bacter, vagy a JBL – ProClean Bac. Külön fogunk írni az egyes baktériumkultúrákkal kapcsolatos tapasztalatainkról és infóinkról.

Berohadt vagy homályos vizet nem rakott rendbe a baktérium kultúra

A vízcseréket, a megfelelően méretezett szűrést, a növények hiányát nem képes pótolni egyetlen baktérium kultúra se. A homályosodási, azaz infuzória problémákon tudnak segíteni, ha valami kissé megborult az akváriumban pl egy áramszünet, vagy túlzott szűrőtisztítás után. Csodaszerek, ha finomhangolásról van szó, de az akvarisztikai alapok hiányosságát nem pótolják. Triviális, de néha nem is a víz a homályos, hanem az alga az üvegen, és egy akváriumüveg tisztítás újra kristály tisztává “varázsolja” a vizet.

Olajos réteg a vízfelszínen

Ha kizárható az a tény, hogy krémes, olajos kézzel nyúltunk az akváriumba, és biztosan nem kívülről került bele, akkor nagy valószínűséggel be nem állt biológiai egyensúly okozza. Jellemzően fehérje bontási probléma. Baktérium kultúra adagolás segíthet, de inkább a szűrést kell felülvizsgálni. Belső szűrő esetén biztosan az a gond, hogy túl kicsi a szűrőközeg, így XinYou kék szivacsszűrőcsaládot javaslunk kiegészítésnek az akváriumba, ha megoldható. Ha nem, akkor vannak egyéb szivacsszűrő megoldások amik szintén segítenek. Jellemzően a túlzott etetés utáni rohadó ételt is jelezheti az olajos vízfelszín, ha pl. külső szűrőnk van. Ha fojtogatja a vízfelszínt az olajos réteg, akkor papírtörlőt ráterítve felszívható és kitisztítható a vízfelszín, de ez csak tüneti kezelés, a probléma gyökerét kell megszüntetni.

Víz tetején habosodás

Létezik természetes víz felszíni habosodás, ami általában összefügg a következő tényezők valamelyikével:

  • túletetés
  • túl nagy áramlással csapódik a víz az üvegnek
  • JBL – Biotopol használata mellett is habosodás tapasztalható időnként

Habosodás ellen igazából amíg hasonló mértékű mint a fenti képen, tehát néhány bubi, próbáljuk megkeresni az okot, ha van rohadó étel, szedjük ki, állítsunk kicsit az áramlási irányon, vagy ellenőrizzük, hogy megfelelő mennyiségű JBL Biotopol-t használtunk ténylegesen.

Ettől eltérő esetben vízteszt, vízfelszín tisztítás, 50% vízcsere, baktériumpótlás javasolt. Ha feltételezhető, hogy valami idegen anyag került az akváriumba (szappan, tisztítószer akármi), akkor azonnali 50% vízcsere, dupla JBL Biotopol-lal kezelve az új vizet. Másnap ismét 50% vízcsere, normál JBL Biotopol-lal, de célszerűbb minket megkeresni a pontosításokért.

Meddig bírja az akvárium önmagában?

Gyakori kérdés áramszünetek, nyaralások, utazások esetén. Mivel eléggé komplex kérdés, ezért külön fogunk vele egy nagyobb cikkben foglalkozni, de addig is, amire figyelni kell: a szűrőbaktériumok védelme, a levegőztetés pótlása, a hűtés biztosítása a legfontosabb ilyen esetben. A baktériumok a legsérülékenyebbek és a legnehezebben kezelhetőek a felsoroltakból.