Akvárium, terrárium, vivárium… mik ezek a fogalmak?

Akvárium, terrárium, vivárium… mik ezek a fogalmak?

Sokaknak gondot okoz eldönteni, hogy mi akvárium és mi terrárium0. A többi szakkifejezésről már ne is beszéljünk. Egy rövid kis útmutatót írtunk.

Akvárium

Vízzel teli üvegtartály, amiben élő növényeket és vízi állatokat tartunk. Tehát az axolotl, a gőte, hal, garnéla mind ide tartozik. Mérete 5 litertől a több száz literig terjedhet. Törvényi előírás, hogy 30 liter alatti akváriumban tilos gerinces állatokat tartani! Megkülönböztetünk víz szempontjából édesvízi, tengeri (sós vízi), brakk vízi (fél sós) akváriumokat. A halas-garnélás jellegűek jellemzően kisebb alapterülettel rendelkeznek és magasabbak, míg nagyobb hüllőknél pl: teknős és kétéltű axolotl… nagyobb alapterülettel és alacsonyabb magassággal rendelkezik. Mindig vegyük figyelembe az akvárium méreteit az adott állat igényeihez. Elkészítését mindig garanciát is vállaló szakemberrel végezzük, mert a nem megfelelő ragasztás, nem megfelelő üvegvastagság miatt jócskán fájhat idővel a fejünk. Az állatok elvesztése mellett az anyagi kár is nagyobb lesz, mintha rendes szakembernél 5-10%kal drágábban készíttettük volna el.

Axolotthon

Terrárium

Üvegből készült, szellőzőkkel ellátott zárható tartály, melyben jellemzően szárazföldi állatokat tartunk, például hüllőket, botsáskákat, pókokat, egereket, patkányokat….Gyakran sziklás háttérrel, fűtéssel, speciális világítással, párásító rendszerrel rendelkeznek. Jellemzően vékonyabb üvegből készítik mint az akváriumot, hiszen nem kell a víz nyomásának ellenállnia.

Google találatából

Paludárium

Átmenetet képez az akváriumok és viváriumok között. Alsó részén alacsony vízmagasságú akvárium részt alakítanak ki olyan állatoknak számára, akiknek megfelelő ez a fajta élettér pl: apró halak, garnélák, kisebb gőtefélék.. Az akváriumi rész fölött szárazföldet utánzó, jellemzően trópusi tájat mintázó dekoráció és növényvilág kerül kialakításra. Természetes harmóniát árasztó flóra és fauna jellemzi.

Google találatából

Vivárium

Olyan terrárium, amiben az állat eredeti élőhelyét a lehető leginkább próbálják utánozni, mind dekorációban, mind növényzetben. Főként a trópusi hatás jellemzi. Nem, vagy csak pár liternyi akváriumi rész jellemzi. Jellemzően kétéltűeket, hüllőket tartanak bennük. Pl. nyílméregbékákat, törpegekkókat. Az akváriumos változata a paludárium.

Google találatából

Láthatjátok, hogy túlságosan nem mélyültünk el, hiszen a MAF esetében szinte csak és kizárólag akváriumról beszélhetünk. Egy paludárium elkészítése hatalmas helyet és költségeket jelentene. Kivitelezése lehetséges volna, de gyakorlatban ezek száma jelentéktelen Axolotl viszonylatban.