Aljzat mizéria, avagy milyen aljzat való és tiltott Axolotl alá?

Aljzat mizéria, avagy milyen aljzat való és tiltott Axolotl alá?

Örök vita tárgya, hogy milyen aljzat való axolotl alá. Sokan mutogatnak az amerikaiakra, akik homokmizériásak, de mellette nem mutogatják a béltömődéses eseteket. Mások apró kavicsot használnak, de figyelmen kívül hagyják a bélrendszeren átmenő kavicsokat… A mi álláspontunk, hogy csak biztonságos aljzat rakható az állat alá.

A Kormány 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelete a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról – 14. § 
(3) A kedvtelésből tartott állatot és az állat tartási helyét az állat tartójának naponta legalább egy alkalommal ellenőrizni kell. Az állattartónak gondoskodnia kell arról, hogy az állatok tartási helyén a környezeti viszonyok megfeleljenek az állatok szükségleteinek.

Még a törvény is kimondja, hogy olyan környezetet kell az állat számára biztosítani, ami megfelelő. Egy olyan aljzat ami szükségtelenül sérülést, betegséget okoz az állatnak nem megfelelő, hanem tiltott!

MAF álláspontja aljzat és kavics témakörben:

  • minimum 4-5 cm átmérőjű, kerek szélű (nem törött, nem sarkos…) folyami kavics vagy folyami kavics szerű aljzat (pl: csiszolt márványkavics)
    • felszíne: mindenképp legyen lekerekített.  Az éles kavicsok komoly problémákat tudnak okozni. Hasfelszakítás, lábcsonkolás..
    • törekedjünk a sötét, akár fekete vagy folyami kavics beszerzésére. Ezek egyik legköltséghatékonyabb módja a sóderválogatás vagy a Duna parti folyami kavics. Ha időhiányban szenvedünk az Oázis Kertészet boltjaiban találhatunk megfelelő kavicsokat viszonylag olcsón.
  • Üres akváriumalj, vagy részben kaviccsal borított akváriumalj

Mi a gond az aljzatokkal?

Mesterséges aljzatok:

Műanyag bevonatú, üveg, festett… – TILOS: ár/érték arányban jóval kedvezőtlenebbül jön ki, mint a mosott folyami kavics, továbbá akvarisztikai célra nem nagyon gyártanak ilyet fél-egy kg-osnál nagyobb kiszerelésben, az egyéb célokra készítetteknél pedig nincs garancia, hogy valami nem oldódik ki belőle. Mind a mérete, mind a formája, mind az összetétele miatt tilos.

Elrettentő példa:

Kavics fájdalmasan és nehezen távozik

 

Csemperagasztós aljzat – TILOS: csemperagasztóval kialakított talaj, vagy csemperagasztóba ragasztott kavicsok. A csemperagasztó túlságosan érdes az axolotlok hasának, könnyen felsértheti. Ha az ecsetalga megtámadja, szinte lehetetlen belőle kiszedni. Láthatóak a képeken, hogy mennyire érdes a csemperagasztóval készített felület. Ez háttérnek, barlangnak rendben van, de talajnak alkalmatlanok.

 

Természetes aljzatok:

Homok, apró kavicsok: 3 mm-es szemcseméret alatt – TILOS
Ezek az aljzatok túl aprók, az állat óhatatlanul le fog belőle nyelni, ami béltömődéshez vezethet. Az emésztésnek nem tesz jót, és ha beszorul, akkor nem gyógyítható. Az állat fájdalmas, felesleges kínszenvedéses halálához vezet. Sokan burkolóznak az amerikai példával vagy, hogy xy is évek óta homokon tartja, de figyelembe kéne venni mellé a sok béltömődéses halálesetet, aminek külön fórumrésze van már amerikában.

 

Elrettentő példa:

Apró, pár mm-es kavicsoktól hemzsegő széklet

Kis kavics: 4-8 mm-es szemcseméret – TILOS

Az egyik leggyakoribb aljzattípus akváriumban, így axolotloknál is a 4-8 mm-es folyami kavics. Eléggé elavult aljzattípus, de sose kopik ki a boltokból sajnos. Axolotlok esetén könnyen lenyelhető ez a méret is, végigmegy a bélrendszeren és széklettel távozik. Az állatot értelmetlenül terheli, megakadhat a belekben, ekkor halált okoz. Ilyen esetben sajnos nem gyógyítható, tehát egy szerencsejáték az egész. A kavics teljes eltávolítása után még hetek, akár hónapok is eltelhetnek mire minden kavics kijön az állatból. Gondoljatok bele, hogy mennyire veszélyes, ha csak 1,5 hónap után tud kiürülni minden az állatból.

 

Elrettentő példa:

Előtte-utána és mellette, hogy mennyi kavics volt az állatban
Igen, azok kavicsok…

Közepes kavics: 8-20 mm-es szemcseméret – TILOS
A fő probléma ezzel a kavicsmérettel, hogy a kisebbek még lenyelhetőek, de sokkal könnyebben eltömíthetik a beleket és az állat halálához vezethet. A nagyobb méretek pedig beszorulhatnak az állat szájába, amit csak szakállatorvos tud eltávolítani.

 

Tökéletes elrettentő példa:

Kaviccsal teli has
Több órányi erőlködés és szenvedés után távozott kavics
Színes kavicsok az állatban

 

Nagy kavics: 20-50 mm-es szemcseméret – TILOS
Az állat szájába szorulhatnak, amit csak szakállatorvos tud eltávolítani. Több állat esetén rá tudják egymásra tolni a kavicsot, így becsípve úszóhártyát, vagy ujjakat csonkolva.

Az én állatom úgy se kapja be a nagy kavicsot, nem hülye…

Nem mi? Lássuk csak? De mégis… Szóval… ki a hülye? Megmondták a MAF-osok hogy meg fogom enni…

 

Axolotlnak való kavics: 50 mm-nél nagyobb
Biztonságos kavicsméret, az állat nem tudja lenyelni.

Miért jó, a biztonságos kavics?

A kavics aljzat legnagyobb előnye, hogy úgymond tisztán tartja az akváriumot. A kavicsok között le tud ülepedni a kajamaradék, az ürülék, így nem lesz zavaros az akvárium vize. Valamint az állatok is jobban szeretika kavicsos talajt, mert meg tudnak kapaszkodni rajta, nem csúszkálnak.

Üres akváriumaljzat?

Kissé furcsa alternatíva, de idővel megszokja a szemünk, ha nincs aljzat az akváriumban. Az axolotlok nem ragaszkodnak a kavicshoz, így amíg nem tudunk megfelelőt szerezni, addig tökéletesen alkalmas az üres akváriumalj. Némi hátránya, hogy az állatok kevésbé tudnak megkapaszkodni, így nagyobb lendülettel kell felúszniuk a vízfelszínhez levegővételre, de ez egészséges állat esetén nem okoz problémát.

Tapasztalatunk alapján ugyanannyi időt töltenek a kavicson illetve a kavics nélküli üres üvegen. Egyes állatok inkább kavicsmániásabbak, mások üres aljzatosak, tapasztaljuk ki, hogy saját állataink mit kedvelnek jobban.

Akkor mégis miért?

Akkor mégis, miért alkalmaznak annyira rossz talajt? Mert szerintük nem veszélyes, mert még nem halt meg az állat, mert nem olvasott utána, nem látott szemtől szemben ilyenben meghalt állatot. Mi immáron 8 éve harcolunk azért, hogy megfelelő aljzat kerüljön az Axolotlok alá. Lassan kezd terjedni az ajánlásunk, de még mindig nagyon erős a nemtörődöm, hozzá nem értő tenyésztők tanácsa és az amerikai homokmániás nyomás. Remélhetőleg elegendő elrettentő és szemléltető képet soroltunk fel a cikkben, hogy mit miért nem ajánlunk.

One comment

  1. Pingback: Állatvédelmi törvény - MAF Tudástár | Axolotl

Comments are closed.