Axolotl elsősegély doboz

Axolotl elsősegély doboz

Az természetes, hogy van otthon fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, égésre valami… egy átlagos családban, főleg ha van beteges családtag. Nos… az abnormálisoknál mint pl. Sendy komplett patika van otthon. Egyrészt mert full göthedék a csaj, másrészt full paraanyu szindrómás, így ő a megfelelő személy, hogy összeírja, mire is van szükség axolotl elsősegély dobozban.
Fontos! A felsorolt szerek bizonyos esetekben más célra is szolgálhatnak, mint amit leírtunk, de ehhez tapasztalat és tudás kell, így az a javaslat, ha baj van, akkor inkább jelentkezzetek és megmondjuk, mit hogy használjatok a dobozból, milyen sorrendben. A lényeg, legyenek ezek kéznél!

Axolotl elsősegély doboz tartalma:

Diagnosztika:

Kombi vízteszt: JBL 6 in 1 teszt: más márka is jó, ha tud GH, KH, NO3, NO2, pH, Cl értékeket mérni, de mi azért ezt javasoljuk, mert évek óta használjuk, ismerjük mennyire pontos, vagy nem pontos.
Vörös káposzta: levelében található lila színezőanyag pH indikátorként használható. Éveken át a legpontosabb házi pH mérő volt, de kiderült, hogy néha mellémér ismeretlen okból kifolyólag. Jelenlegi álláspontunk, hogy a vörös káposzta mérése mellett valamilyen más pH mérést is végezzünk, amíg ki nem derül, hogy mi tudja befolyásolni a káposztát és mikor.
Neptun keménységteszt: ez a legolcsóbb, de bármit vehetsz igazából ami csepegtetős keménységteszt. A kombitesztek (pl: JBL 6 in 1) 20nk érték felett nem mérnek, és vannak területek ahol a csapvíz 30 nk felett kezdődik.
Ammónia érzékelő: nem az elsősegély dobozban, hanem az akváriumban a helye! Ára megegyezik a 25 méréses csepegtetős tesztekkel, viszont ez 1 éven át folyamatosan méri az akvárium vizét. Felbecsülhetetlen érték az időben felismert ammóniamérgezés.

Vízproblémák esetén:

JBL – Biotopol: javasolt minden vízcseréhez, de mindig legyen 100 ml vésztartalék. Ismeretlen eredetű vízmérgezések esetén a benne levő kelátképző életet menthet 2-3 szoros töménységben használva.
Aktív szén: külső szűrők szűrőtölteteként kapni granulátumot ami ismeretlen eredetű vízmérgezéseknél életet menthet. Más a mechanizmusa mint a Biotopol-nak.
ADA – Green Bacter/JBL ProClean Bac: azért ezt javasoljuk, mert láttuk már párszor csodát tenni. Szűrőbaktérium probléma esetén (pl.: nitrogénkörforgás probléma) nagyban felgyorsítja az akvárium regenerálódási idejét.

Gyógyszerek, gyógyhatású szerek:

Metilénkék: gombás fertőzés kezelésére szolgál. Több flakonnal célszerű mindig tartani. Márkája mindegy, de használat előtt nézzük meg a töménységét. Használata eltér a flakonon javasolttól.
Tőzeg granulátum: külső szűrők szűrőtölteteként kapni, lejjebb viszi a pH-t ami nagyban segíti a gomba elleni kezeléseket. Márka mindegy, aktív tőzeggranulátum legyen. Tavas kiszerelésekben is kapható.
Tebang levél, égertoboz: tebangot boltban lehet szerezni, égert meg lehet szedni, de van, ahol árulnak is. Ezek fertőtlenítő hatásúak az akváriumban. Legalább az egyikből mindig legyen otthon! Gombásodásra és antibiotikum mellé is használhatóak tőzeg mellé is.
Antibiotikum, probiotikum, fájdalomcsillapító….: nos fájdalomcsillapítóról sajnos mai napig nem tudunk, ami működne és beszerezhető lenne itthon. Antibiotikum illetve egysejtűgyilkoló gyógyszer van, de nem kell raktáron tartani, mert teljesen felesleges, max. 1-2 nap késés, míg az orvoshoz eljutsz, még éppen belefér. Persze ez csak akkor igaz, ha időben felismered a tüneteket és nem akkor, amikor már 2 hónapja beteg! Ezeket a gyógyszereket mindig az adott esetben mérlegelve többféle dózisban lehet adni, és mindig fontos a pontos kórismeret, ezért is nem tettem közzé a nevüket, majd egy külön cikkben egyszer. Szóval ezek nem olyanok, mint a metilénkék, hogy locsolhatod, ha pamacsot látsz. Egy jó tenyésztőnél vagy állatmentésnél célszerű ha van, de ott kellő szakmai tudás is van a dózisokat illetően.

Kellékek:

Steril gumikesztyű: célszerű és javasolt steril gumikesztyűben nyúlni a beteg és egészséges állathoz, hogy ne sértsük, ne fertőzzük el a bőrét. Ez különösen igaz bőrleválásos problémakor.
Karanténdoboz: 5-10 literes műanyag doboz/akvárium aminek van szellőző teteje, be lehet rakni a hűtőbe, ha szükséges, illetve az állatnak karanténként működhet. Az állat tudjon megfordulni benne.
Háló: valami sűrű szövésű hálóféle amivel a karanténdobozt le tudod fedni és pl. csipesszel rögzíteni, illetve az aktív szenet, tőzeget bele tudod csomagolni. Példának: organza függönydarab, szúnyogháló stb. Mindet ki kell alaposan öblíteni, majd 30%-os JBL Biotopol-os vízben 1 órát kell áztatni kell, újra kiöblíteni, megszárítani mielőtt az elsősegély dobozba készítenénk. Zacskóban lezárva tartsuk, ne kerülhessen rá semmi!
Levegőztető: javasolt raktáron tartani egy pót légpumpát porlasztófejjel, mert nem árt ha a karanténdobozt levegőztetni tudod, illetve egyes vízproblémáknál a kiegészítő levegőztetés kifejezetten jót tesz.