Hülyeségek tárháza

Hülyeségek tárháza

Úgy gondoltam, hogy tegyük tisztába a hülyeségeket. Nem szeretném, ha reakció nélkül maradnának. Ez a bejegyzés folyamatosan fog frissülni, ahogy újabb hatalmas hülyeséggel találkozunk.

Ez nem szégyenfal, hanem egy szembesítő cikk. Sokan olyan tudományosan alá tudják támasztani a baromságot, hogy akinek nincs kellő tudása hozzá, simán el is hiszi. Az ilyen hülyeségekkel az a baj, hogy jobban terjednek mint az igazság.

Nem kell szűrő, a budapesti víz tökéletes, nem klóros tehát felesleges a szűrő. Ha az ember belepisil egy vödörbe és beleteszi a szűrőt attól is a pisit keringeti, nem tisztít. Ő úgy tartja tisztán az aksit, hogy minden nap részleges vízcserét csinál. Nem kell igazi növény az csak piszkítja a vizet.

Szűrő kell! Kötelező, alapfelszereltség, és még jobban kell, mint egy halas akváriumnál (egy külön cikkben fogom ezt megírni). Emberünknek igaza van, hogy a pisi kavargatása nem javít a helyzeten, de ha a szűrőben szűrőbaktériumok vannak, akkor a pisit átdolgozzák, és átalakul mássá a vízben. Jó öreg nitrogén körforgás pl. élő növény kell, mert az átalakított pisit a növény eszi meg. A növény akkor piszkít, ha valaki nem ért hozzá, és kínozza a növényt. A növény ugyanolyan fontos mint a szűrő.

Lekapcsolom a légpumpát, fotoszintetizáljanak a növények éjjel.

Éééééédes jó istenem! Fény nélkül nincs fotoszintetizálás ember! Jah és amúgy csak műnövényed van, az hogyan fotoszintetizálna szerinted? Csak az élő termel oxigént, az is csak fényben és csak korlátozott ideig… teljes cikk a levegőztetésről: https://tudastar.axolotl.hu/2019/07/17/levegoztetes-az-elteto-oxigen-es-szendioxid/

Hogy lehet az Axolotl-t simogatáshoz szoktatni?

Sehogy és tilos!  Jópofának tűnik, de ezzel a bőrét védő nyálkaréteget teszed tönkre ezzel elősegítve egy esetleges gombásodást. Sajnos évtizedek lesznek, mire ez a simogatós mánia kikopik.

A szűrőt, amikor bekapcsolom (nem megy 24 órában, kb 12-16 óra/nap) elégé felpörög a hal, és mintha ki akarna ugrani a vízből. Háromszor volt már, hogy felugrott a szűrőre, majd 5-10 másodperc múlva visszaugrott a vízbe. …Szerintetek? Talán szárazföldre vágyik?

A szűrőnek 24 óra non-stop kell mennie! Ha nem megy, oda az egész szűrőbaci kolónia. Az állat azért akar kiugrálni, mert rosszak a körülmények, a szűrő indítása csak hab a tortán. Ez az állat ingerült, rossz vízben van, és rosszul van a szűrő beállítva. Tutira nem szárazföldre vágyik… /ezt a kérdést anno nem tudtam ilyen szakszerűen megválaszolni 7 évvel ezelőtt/

„A sótól kizárt, hogy bajuk legyen. Én évek óta így csinálom, tuti hogy attól nem lehet bajuk. Különben az egész állományom elpusztulna. Régen sajnos sokszor így volt. Mióta sózom a vizet, azóta nincsen baj. És metilénkéket is használok, mert különben azonnal halpenészesek lesznek. Mondjuk az igaz, hogy nekem nem bolti van, hanem laborban bekevert. Lehet a bolti, az sokkal töményebb vagy erősebb, azt nem tudom. De az biztos, hogy ha ezeket nem használnám, akkor mindegyik elpusztulna nagy eséllyel. „

/Szaporító javasolta a vásárlónak a sót és metilénkéket melybe 3 nap alatt meghaltak az amúgy betegségmentes állatok.A kérdőre vonáskor a fenti magyarázat érkezett. A vásárló tanácstalan. / Nem metilénkékezünk feleslegesen, csak gomba teszteléskor, vagy gomba kezelésekor. Lásd bővebben a gombás cikkben. Sót soha nem használunk gyakorlatilag semmihez! Két axolotlhoz értő egzotikus szakállatorvos szóbeli válasza: sózás tilos. Felesleges kínzás, van helyette más az álláspontunk. A só kérdéskörben külön cikkünk lesz, de némi elgondolkodtatónak a fentiekhez úgy általánosságban egy emberi esetet hoznék fel: gyomorfekélyt arzénnal kezeltek régen, mert jó volt rá, az más kérdés hogy idővel halálos volt, és folyamatosan mérgezte a pácienst. Ha a tenyésztőnél azonnal halpenészesek lennének metilénkék nélkül, akkor igen komoly szakmai tudatlanság, vagy lesz*romság van, ugyanis érdekes mód más tenyésztőnél, akinél rendes szűrés, beállított víz, megfelelő szakmai irányultság van, ott ez ritkán fordul elő.

De raktam bele vízelőkészítőt, és szellőztettem is, nem lehet baj

A vízelőkészítő nem csodaszer! A csapvíz a vízi állataink számára túl steril, túlságosan fertőtlenített, túl idegen. Olyasmi mint nekünk a csapvíz és az uszodai klóros fertőtlenített víz.  Ez azt jelenti, hogy klór lehet benne, nincs benne kellő baktérium, kellő baktériumtáplálék… A vízelőkészítő az állatok számára káros vegyületek egy részét képesek megkötni, tartalmaznak vitaminokat, egy kevés metilénkéket, holdtöltei gőtelábvizet stb stb. Nem teszik élővé a vizet, de segít kevésbé idegenné tenni a csapvizet. Ez az első lépcsőfok, az élő víz felé, a másik lépcsőfok a baktériumok telepítése, ami egy másik “vízelőkészítő” szer. Erről szóló cikkünk: https://tudastar.axolotl.hu/2019/07/20/tiszta-elo-viz/