MAF krónikái

MAF krónikái

A Magyar Axolotl Fórum több mint egy évtizedes múltra tekint már vissza. Első alapítója Liquid, aki a kezdetleges fórumot indította, és próbálta közösségé formálni az Axolotl tartókat.

A Fórum

2010-ben csatlakozott Sendy. Decemberben elindul az új fórummotor, új külcsín, dizájn Liquid és Sendy irányításával. 2012-ban Maya csatlakozott a csapathoz, Liquid bokros teendői mellett egyre inkább kikopott. Maya felszívta a fórum tudását, és segítőként, majd adminként folytatta tovább. Rövid idő alatt a fórum a legnagyobb hazai axolotl információs bázissá vált. Google első helyen hozott minket, ha az Axolotl szót beírtuk. Próbáltuk a lehető legjobban felszerelni, saját dizájnt alakítottunk ki,szakmai cikkeket írtunk, kutatásokat végeztünk… Talán a legbüszkébbek arra vagyunk, hogy két gyógykezelési eljárást is sikerült kidolgozni olyan betegségekre, amikre nem igazán, vagy abszolút nem volt korábban. Ebben természetesen orvosi támogatást is kaptunk, anélkül nem sikerült volna. Sajnos mára a fórum elavult a google szemében (túl nagy képek, nincs külön telefonra optimalizált felület…), illetve a generációs ugrás miatt az emberek szemében is elavulttá vált.Dolgozunk a felfrissítésen, kicsit rendbe fogjuk szedni, de tisztában vagyunk azzal, hogy a fórum fénykora már elmúlt.

Facebook

2013-ban Facebookos elérhetőséggel bővültünk, később 2017-ben Facebook csoporttal is, hogy a közösségi igényeket kiszolgáljuk, hiszen erre volt nagyobb igény. Mára már a tanácsadás legnagyobb része sajnos a Facebookon történik, ami nem követhető jól, nehezebb belőle tanulni, ezáltal sokkal több időt von el, mint régen a fórum.

2019 a megújulás éve

2019-re jutott el a MAF arra a szintre, hogy lépni kell. Sajnos a két oszlopos tag már erőforrással nem bírja a Facebookos válaszadásokat, ugyanazokat a lerágott csont témákat kell napról napra megválaszolni, mert az emberek nem találják meg, és nem is hajlandóak a fórumot olvasni. Ügyfélszolgálat jellegű kérdés-válaszokat akarnak kapni. Meghirdettük a szakértői képzést, melyre nyár elején 9 fő jelentkezett. Őket folyamatosan látjuk el szakmai információkkal, követik az eseményeket, a tanácsadásainkat, és ezekből tanulnak. Reményeink szerint 2020-ban már 11 aktív fővel fog rendelkezésre állni a MAF. Ez hatalmas előre lépés lenne, főleg ha évekig tartani tudnánk a létszámot, hiszen 2013-2019 között csak Maya és Sendy vitte az egészet. Ennyi emberrel újra felvirágoztathatnánk a hazai Axolotl életet. Újra lenne időnk kutatásokat végezni, utánaolvasni jó sok témának, hiszen cikkeink egy része már jó pár éves és azóta új termékek jelentek meg, vannak változások, új trükkök, technikák léptek életbe. Fontos lenne tartani az iramot az akvarisztikával nekünk is.

MAF – Tudástár

2019 nyarán született meg döntés és kezdődött el a munka Sendy irányításával és vezetésével, hogy egy új, modernebb oldalt hozzunk létre tudásunknak. Egy olyan oldalt ami megfelel a keresőmotoroknak, minden platformon tökéletesen működik, könnyen kereshető. Mivel nincs igény több száz fórum hozzászólást elolvasni, így ezek tartalmi lényegét nekünk kell összefoglalnunk egy felületre. Ez lett a MAF- Tudástár oldal. Igyekeztünk minden tanoncot is bevonni a munkába, hiszen később nekik is ki kell venni részüket a Tudástár frissen tartásában.

Tagok

Alapító tagok, adminok, fő szakértők: Mayára (Katona Dorina) és Sendyre (Káka Alexandra)

A honlap szerveri részéért és karbantartásáért felelős mai napig Liquid.