Nick Baker bizarr teremtményei – Axolotl

Nick Baker bizarr teremtményei – Axolotl

Kevés film foglalkozik az Axolotl-okkal. Az egyetlen film amit eddig találtunk, Nick Baker bizarr teremtményei (2009) sorozatból van. Ritkán vetítik, nehéz elcsípni, ezért mi kitettük a videó elérhetőségét.

Nick Baker bizarr teremtményei – Axolotl (2009) [608MB AVI]

A videó tartalma:

Nick Baker 20 éve tart Axolotlokat saját otthonában.

Találni némi kivetnivalót Nick Baker axolotl akváriumában. Túl kicsi az akvárium, nem megfelelő felszínű és méretű kavics, zárt tető miatt a párolgási hűtés nem valósul meg, de ettől függetlenül is lehet ideális hőmérséklet az akváriumban. Az akváriumi tereptárgyak némelyikébe egy balesetveszélyesebb axi könnyen beszorulhat. /Sendy/

Mexikóváros helyén a spanyol hódítók lecsapolták a tavakat, hogy megalapíthassák Mexikóvárost. Néhány tó viszont megmaradt. A Xochimilco-tó helyén 200 hektár mezőgazdasági terület azaz 189 folyamkilométer csatorna áll.

Xochimilco-tó csatornahálózatának térképe
Xochimilco-tó
Xochimilco-tó

Ez az egyetlen megmaradt természetes élőhelyük. Mexikóvárosban hatalmas a levegő és a környezett szennyezettsége ami a Xochimilco-tóra is hatással van.

A háttérben a szürkés ködfelhő Mexikóváros szmogja.
Környezetszennyezés hatásai

A mezőgazdasági termelés méreganyagai is a tóba jutnak: növényvédő szerek, gyomirtók, tápoldatok, továbbá szennyvíz is. A csatornarendszer zárt, így a méreganyagok nem igazán tudnak kijutni a rendszerből.

A tóban siralmas élővilág él. Bűzős, rothadó elhalt növényzet borítja a tó alját.

“aljnövényzet”
Zoom in (real dimensions: 768 x 576)
Rá kellett döbbennem, hogy álmaim kétéltűi tulajdonképpen szennyvízben úsznak… már ha úsznak /Nick Baker/

A videóban fognak egy beteges, súlyosan sérült, eldeformálódott szájú pontyot, mely a hatalmas környezetszennyezés miatt került ilyen állapotba. Ahol a vizek csótánya se képes megélni, nem várható el, hogy egy ilyen érzékeny állat megéljen. Később még egy invazív, szennyvízkedvelő fajt sikerül kifogniuk, az Afrikai tilápiákat. Sajnos ezek igen agresszív halak, és megeszik az axolotl petéket is, és mivel gyorsabban szaporodnak, kiszorítják élőhelyükről, az axolotl-okat.

Afrikai tilápia

Olykor azt hiszem, az én munkám a legjobb a világon. Máskor meg elszörnyedek a víz állapota miatt. Bűzlik, ezt nem tisztítják, ez szennyvíz lakott területen, a vízben mindent sűrű, amorf, ragacsos, szürkés iszap borít. Lehetetlen felismerni, hogy mi van alatta. Leírhatatlanul gusztustalan. /Nick Baker/

A csatornarendszer egy tisztább részén őshonos kalászhalat is sikerül kifogni. Ezek jelentették az egyik fő táplálékot az axolotl-ok számára.

Őshonos kalászhal

Nick Baker-nek 2 hét alatt több száz hálókivetésből 1 db vadon élő Axolotl-t sikerül találnia, azt se eredeti élőhelyén, hanem 189 km-rel arrébb, az 1968-as olimpia evezős pályáján.

68-as olimpiai evezős pálya
Az első vad példány megpillantása
Hálóból kiszedés
Vadon élő példány
Egyes földművelők már visszatértek, a régi hagyományos iszapos trágyázáshoz, mellyel védik és nem károsítják a tó ökoszisztémáját. Szeretnék ezt visszahozni, hogy a tó ne halljon meg.
Régen fő tápláléknak számított az Axolotl, illetve mai napig kapni belőlük készített gyógyszereket, mert a helyiek szerint gyógyító hatása van, hiszen önmagát is regenerálja.
Világszerte tanulmányozzák az axolotl-okat. Dr. Luis Zambrano és csapata többek között az axolotl-ok életszükségleteit is kutatják,hogy ezzel meg tudják védeni őket a kihalástól. 2008-ban 553 hálófogásra sikerült kifogni egyet.

Zoom in (real dimensions: 768 x 576)

Az ábra a négyzetkilométerenkénti egyedszámot mutatja az évek múlásával.
1998-ban 6000 egyed, 2004-ben 1000 egyed, 2008-ban már csak 100 egyed élt négyzetkilométerenként.

New Yorki egyetemen Darrel Frost tanulmányozta a regeneratív képességet. Ha egy végtagjukat elvesztik, új nő helyette, nem hegszövet mint a többi élőlénynél, hanem őssejtekből csont, ér, izom, bőr, ideg keletkezik.

Képesek teljesen kifejlődni, és szárazföldivé válni, de ez rendkívül ritka. Mexikóváros állatkertjében él egy 5 éves teljesen szárazföldivé átalakult axolotl.Zoom in (real dimensions: 768 x 576)

Szárazföldi Axolotl

Egy kisebb csapat, és pár helybéli egy elkerített, tisztább csatornarészbe vadon befogott és otthon tenyésztett Axolotl-okat engednek vissza természetes élőhelyükre, hogy megóvják a fajt a kihalástól. A videón 38 példányt engednek vissza.

Házi tenyészet
Gát ami megvédi valamennyire az Axolotl-okat az invazív fajoktól.
Visszatelepítés
Az Axolotl az élőhelyével alkot egységet. A Xochimilco része. Ha kivesszük innen és egy terráriumba tesszük, valami nagyon fontos dolgot veszítünk el ezzel a lépéssel. /Nick Baker/