Axolotl fejlődési ütem

Axolotl fejlődési ütem

Gyakran kapjuk azon kérdéseket, hogy “mennyi idős az axolotl-om?” és “egészséges, hogy ekkora?”
“A boltban azt mondták 2 éves, de csak 15 cm, fog-e még nőni?”
Alábbi leírásunkból megtudhatjátok, egyes életkoronkénti ideális méretarányokat. Általánosságban a fejlődési ütem és a növekedés.

Fejlődési ütemről:

Alapvetően a fejlődést és fejlődési ütemet nagyon sok tényező befolyásol ezért nagyon körülményes pontos adatokat biztosítani, mindig csak tájékoztató jellegűek lesznek. Tényezők között szerepel főként az étel minősége, víz minősége (és egyéb paramétere, hozzáadott szerek stb.), évszak=hőmérséklet és genetikai állomány.

A fejlődést leglátványosabb része az első 1 év, hiszen kikelést követőn 1 cm-es kukackából 12 hónappal később jó esetben egy 25-30 cm-es szörnyeteg lesz, akinek egy lábujja akkora mint hajdanán saját maga. Ideális esetben, egészséges körülmények között, megfelelően szelektált genetikai állománnyal, 1 éves korukra elérik végleges, felnőtt kori méretüket megközelítőleg tehát 30 cm-et. De! A teljes kifejlődés nagyjából 2 éves korukig tart. A fejlődési ütemük, növekedésük ekkor sem áll meg, a teljes kifejlettség után is folyamatosan növekednek évi mm-es mennyiségben, alig észrevehetően, de folyamatosan. Így könnyedén lehet, hogy a 2 évesen 30 cm-es apróságunk, még 4-5 év és már közel 33-35 cm-es lesz.

Van olyan, hogy nem ideális tényezők? Lassan növő törpe axolotl?

Sajnos van, de még mennyire. Főleg olyan esetekben amikor minimális hozzáértéssel rendelkezik egy házi “tenyésztő”, vagy a körülményeket ismerő, de teljes mértékben lesz*ró szaporító. A hazai állományban jelenleg rengeteg életképtelen törpenövésű egyed található. Ismertető jelük, hogy felnőtt kori kifejlett méretük csak alig 10-15 cm esetlegesen 20 cm. Tapasztalataink alapján, őket jó körülmények közé helyezve még gyakran nőnek plusz 2-3 cm-et vagy akár többet, nekik tényleg nagy segítség a megfelelően körülmény.

Sosem fogjuk megérteni egyesek miért tartják, “jó mókának” a törpenövésű állatok létrehozását, hiszen ők gyakrabban sokkal betegesebbek és rövidebb életűek mint normális méretű társaik. Emellett a tenyésztés minőségére való törekvését és örökbítését is szembe köpik. Egy jó tenyésztőnél ilyennek nem szabadna előfordulnia, szelektált állományban az ennyire lassan fejlődő egyedek kivonásra kerülnek vagy a hibás genetikai állománnyal rendelkező párt nem tenyésztik. De a megfelelő körülmények hiánya is okozhat növekedést érintő fejlődési rendellenességeket.

Alábbi összesítő nem szentírás és nem tényszerű, körülményektől függően eltérőek az értékek.
Úgy fogalmaznék az alábbi leírás egy téli hidegebb tenyésztés, tehát egy lassabb fejlődési ütemet mutat be, minimumként értékelném az számokat. Egy nyári melegebb tenyészet ennél akár 1,5x gyorsabb fejlődést mutathat.

Tudjuk mennyi idős ha vásárolunk?

Nagyon fontos ismerni a körülbelüli életkorhoz kapcsolódó méreteket, így jóval nehezebben vernek át. Persze még így is könnyen lehet a fél éves ifjoncnak hazudni egy valójában 4 éves, de törpe 15 cm-es apróságot. De, ha rá tudtok kérdezni a tenyésztőnél, szaporítónál, már van a kezetekben egy viszonyszám (egyébiránt a kötelezően adandó származási igazoláson, szerepelnie kell az állat születési idejének…), pl. 6 hónaposan a minimális méret 10 cm, amennyiben ennél kisebb, ott valamilyen okból, túl lassú a fejlődési ütem, nem a ti dolgotok utánajárni a miérteknek, egyszerűen ne vásároljatok ilyen állatot! A felnőtt 1 éves kornál vagy azon túl pedig 30 cm-hez nagyon közel lévő állat lebegjen a szemetek előtt!

Növekedési tévhit: “Ha nem elég nagy akvárium úgysem nő nagyra!”

Valahonnét fennmaradó tévhit, aminek semmi alapja, az állat nem néz körbe maga körül 3 cm-esen, hogy akkor most 20 x 20 cm az üveg fala, ennél nagyobbra nem nőhetek. Pedig semmi köze az akvárium méretének a növekedéshez, ami genetikai alapon van az állatba kódolva, magasról tojva a körülményekre. Ha bele van kódolva biza ígyis-úgyis 30 cm lesz. Persze, állatunk akkor is nőni fog ha nem elég nagy az élettér, ilyenkor szoktak elferdülni különböző csontok és lesz egy deformált egyedünk, kis helyen, eredetileg tervezett méretén.

Petekor:

Petéből kifejlődés menete képekben:

Petétől kifejlődésig 40 fázisban
Látványos felvételek a kifejlődésről

1. nap: A peték ebben az szakaszban kör alakú, sima gömbök. A következő néhány nap folyamát ezek a kis sima gömbök durvább felületűek lesznek.
4. nap: A petében lévő embrió kezd laposabb formát felvenni.
5. nap: Ezt a szakaszt vessző szakasznak nevezik. Ebben a szakaszban a peték látványosan megváltoznak.
6-8. nap: Ebben a szakaszban kezdenek a külső kopoltyúk fejlődni és válnak láthatóvá. Embrió banán forma alakot ölt.
9-14 nap: Az axolotl befejezi a petében történő fejlődést. Az axolotl-ban kifejlődött minden, kivéve a lábak. A végtagok a kikelés után fejlődnek ki.
15+ nap: Az axolotl-ok többsége, ha nem mind, kikel ezen a ponton. Csak szemük és kopoltyújuk van még.

Fejlődés: Kikeléstől 1 éves korig

(Kikeléstől számítjuk az életkort)

1-3.hét:
Méret: 1-1,5cm
Táplálkozás: Első táplálékuk a saját peteburkuk, nagyjából 1 nap mire megeszik, ezt követően naponta esznek
3. hét végére megjelennek az első lábak

2-3 hetes apróság, növekvő első lábakkal
3 hetes ifjonc, első lábak már kifejlődtek, hátsó lábak még nem

 

4.hét (1 hónap):
Méret: 2 cm
5-6.hét: megjelennek a hátsó lábak

2.hónap:
Méret: 2,5-3 cm

3.hónap:
Méret: 3-4,5 cm
Ebben az életkorban érdemes megvenni őket, ennél kisebbeket nagyon nehéz táplálni (sórák keltetés, élő mütyürök) első három hónapban nagyon magas a spontán halálozás is.

4.hónap:
Méret: 5-6 cm

5.hónap:
Méret: 7-9 cm

6.hónap:
Méret: 10-13 cm

7.hónap:
Méret: 14-17 cm
Táplálkozás: Átállhatunk a 2-3 napos etetésre.

8.hónap:
Méret: 18-21 cm

7. hónap vége

9.hónap:
Méret: 22-24 cm

9 hónapos

10.hónap:
Méret: 25 cm

10 hónapos

11.hónap:
Méret: 26 cm

12.hónap:
Méret: 26-30 cm, felnőtt egyedről beszélünk (körme vége fekete), ekkor lehet a nemüket 100%-osan megállapítani.