Kandicsrák – Cyclops

Kandicsrák – Cyclops

Cyclops nőstény petecsomókkal

Szinonimái: Cyclops sp, kandicsrák, apró vízibolha

Állatok országa (Animalia), Ízeltlábúak törzse (Arthropoda), Rákok altörzse (Crustacea), Állkapcsilábas rákok osztálya (Maxillopoda), Evezőlábú rákok (Copepoda), Cyclopodia rendje. Egy szemük van, mely már lárvaállapotukban megjelenik.
Fejlődésük során 6 nauplius (lárvaállapot), 5 copepodit állapoton keresztül fejlődnek ki. Szinte egész évben lehet kandicsokat találni, mert egyes fajai hidegkedvelők, mások meleg. Télen a jégpáncél alól nagyobb mennyiségben gyűjthetőek a nauplius lárvaállapotú cyclopsok. A Cyclops vicinus ősszel és télen jellemző, míg az Acanthocyclops és a Mesocyclops nyári melegkedvelő faj.

Felismerése:

Pár mm-es jellegzetes ugráló nagy sebességű mozgással közlekedő állat. Egyes fajai tereptárgyakon és az üvegen, mások a “nyílt” vízben élnek. Testük jellegzetes csepp alakú, fejükön két csáp van és testük egy elvékonyodó farokban végződik. A nőstények petecsomóikról felismerhetőek, ami szabad szemmel is látható.

Kifejlett hím Cyclops

Természetes táplálékuk:

Lebegő algákat, egysejtűeket, baktériumokat, bomló holt szerves anyagot fogyasztanak fogyasztanak, ezáltal tisztítják a vizet. Kiváló hadsereg a lebegő zöld alga leküzdésében.

Tenyésztése:

Tenyésztése hasonló a daphniához. 10 literes akváriumba vagy vödörbe tegyünk nagy buborékokat készítő porlasztókövet, mert a levegőztetéstől jobban szaporodnak. Világításra nincs különösebb szükségük, szórt fény elegendő. Tápláléknak én főként Hobby Liquizell-t, Hobby Mikrozell-t, JBL Nobil Fluid-ot és kiegészítésként algatablettát, haltápokat használok. Fontos, hogy minél értékesebbet esznek, annál egészségesebbek és magasabb a tápértékük. Takarításuk a vízibolhához és sórákhoz hasonló azzal a különbséggel, hogy náluk egy kis teljesítményű apró szivacsszűrő folyamatosan bent lehet. A kandicsok talpraesettebben táplálkoznak, képesek a szűrő szivacsait is megtámadni étel után kutatva, rámennek az algatablettára is. Nekem valamilyen nyári fajta lehet, hogy 20-25 fokos vízben javában szaporodnak.

Általában magyar tenyésztésű növényekkel könnyű hazacipelni, utána csak ki kell őket szippantani fecskendővel az akváriumból és átrakni a tenyésztőbe. Sokan tenyésztik őket, tőlük is lehet szerezni tenyészmennyiséget.
Telente az jégpáncél alól könnyedén gyűjthető sűrű hálóval, de azok a fajok hidegkedvelők.

Cyclops tápértéke:

Víz: 94%
Fehérje: 4,5%
Szénhidrát: 0,7%
Zsír: 0,7%
Hamu: 0,4%
Foszfor 0,1%

Szárazanyag tartalomra:
Fehérje: 60%
Zsír: 35%
Szénhidrát: 2%
Hamu: 3%

Vitaminok:

Milyen formában kaphatóak?

Élő: tavasztól őszig vásárolható, vagy halászható a tavak felszínéről

Cyclops ifjonc mikroszkóp alatt

Fagyasztott: koszol, és a kicsi axik a mozgásra mennek, így kevésbé eszik meg,
Intenzív vörös/Spirulina Plus/Plus Viamins – mind három megfelelő, 99%-ban meggyezik az összetételük

Szárított: tiltólistás, indoklás leírása a tiltott ételeknél olvasható. Jelenleg tudomásunk szerint nincs forgalomban szárított cyclops termék, de ettől függetlenül tilos.

Mikortól, meddig és mennyi adható?

Oda kell figyelni, hogy az adott cyclops minden esetben kisebb legyen mint az axolotl, mert a cyplops ragadozó fajta. A fehér színűt szokták a legragadozóbbként említeni.

1-3 cm-es axolotlnak: 1 napos kortól adható az apró fajta (max. 1 mm-es)
3-13 cm-es axolotlnak: az összes fajta és méret adható (akár a hárosi gigantikus is)
13 cm-es kor felett: adható, de nasi jellegű, igazán nagy tápértéke nincs, ahhoz nagyon sokat kéne megenniük

Fontos megemlíteni, hogy a kandicsok a vízibolhákkal ellentétben sokkal gyorsabbak, cikáznak, nehezebb őket elkapni, ezért gondoskodjunk lassabb, könnyebben elkapható táplálékokról is mint a sórák vagy vízibolha, míg a kicsik megtanulják őket biztosan elkapni.

Képek:

Felhasznált irodalom:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Cyclopoida
http://diszhal.info/cikkek/etetes.php
http://www.sajti.com/akvarisztika/halelesegek.htm
http://users.atw.hu/aquaristik/elo_elesegek.html