JBL NovoLotl étrendkiegészítő

JBL NovoLotl étrendkiegészítő

Teljes értékű táplálékként gyártja a JBL, de mi csak étrendkiegészítőnek, nasinak ajánljuk. Két méretben kapható, nagy különbség nincs a kettő között, mindenki a saját állatai méreteihez leginkább igazodót válassza. Eléggé tartós táp, kevés fogy belőle, fél-egy évig egy doboz elég több állat esetén is.

Jelenleg 2 méretben kapható:
JBL NovoLotl M: 8-20 cm-es axolotl-nak ajánlva 3 mm-es falatok
JBL NovoLotl XL: 18 cm hossz feletti axolotl-nak ajánlva 5 mm-es falatok

Köznyelvben csak “axitáp”-ként emlegetjük, tehát ha ezt olvassátok a jövőben valamely cikkünkben tudnotok kell, hogy mi “axitáp” alatt bizony egy konkrét márkára gondolunk, mégpedig a JBL NovoLotl termékre. Nem helyettesítjük semmivel, ez a két fogalom mostanra már eléggé összeforrt.

Kiszerelés, ár

250 ml, 150 g egy doboz.
2013-ban 1500-1900 Ft/doboz áron beszerezhető.
2019-ben 1700-1900 Ft/doboz áron beszerezhető.

Kinézete

Sötétbarnás-szénfekete tarhonya méretű kemény táp ami a vízbe dobva szinte azonnal lesüllyed. Nehezen szívja meg magát vízzel, lassan esik szét.

Régi motorosok tudhatják, hogy régien kizárólag NovoLotl és NovoLotl XL volt kapható. 2017-ben kerül kiadásra az új formula, kívülről azonnal megismerni az új dobozán az “M” és “XL” betűk pirosak, a régi esetében a betűk feketék voltak, valamint a jobb fölső sarokban piros karikában a “new” szó szerepel, hirdetve a termék újdonságát. Végleg átálltak az új típus forgalmazására, mivel 3 év a szavatossági ideje, valószínűleg még a régiből is találni a boltok polcain.

Tapasztalat

Nem egyszerű ezzel a táplálás, mert idő míg az axik hozzászoknak a vadászatához. Javasolt fentről egyesével az orruk elé potyogtatás, ezzel kicsit tornáztatva van a vadászösztönük, és mivel mozog, a kisebb 10-15 cm-es axik is megtanulhatják enni. Lusták nem fognak érte dolgozni. Másik lehetőség a tenyérből etetés, hogy onnan kieszi az állat, de kevesek vehetők erre rá. Vannak axik, akik a földről szeretik összeporszívózni, így az ő esetükben hagyjunk egy tenyérnyi területet az akvárium alján ahol nincs kavics és oda szórjuk be. Nem szabad feladni, próbálkozni kell és időnként adni nasiként. Eléggé szagos egy táp, így amelyik axit érdekli, kiszagolja akár a kavicsok között is.

Mindig maradni fog az aljzaton, azokat másnap fel kell szívni, ki kell porszívózni az akváriumból! Bomlástermék nem tesz jót vizünk minőségének!

Gyártó adatai

Analitikus összetevők:

JBL NovoLotl MJBL NovoLotl XL
Nyers fehérje: 54%Nyers fehérje: 48%
Nyers zsír: 12%Nyers zsír: 10%
Nyers rost: 2%Nyers rost: 2%
Nyers hamu: 10%Nyers hamu: 10%

Adalék:
Színezékek
Antioxidánsok: E306 (természetes E-vitamin kivonatok)

Vitaminok, provitaminok és más, hasonló hatású kémiailag meghatározott anyagok (1000 g-ban)
A-vitamin 25000 I. E.
D3-vitamin 2000 I. E.
E-vitamin 300 mg
(stabil) C-vitamin 400 mg

Összetétel:

Összegzés

Átnézve, hogy mi van benne, könnyedén meglepődünk az alga, gabona és növényi melléktermékek sorokon, hiszen az axolotl húsevő állat, miért vannak benne ilyenek. A gabonával és növényi melléktermékekkel nem értek egyet, de ezek olyanok, mint az emberi ételeknél a szója, az ízfokozó, az agyag, gipsz, tapétaragasztó és hasonló szerek amik nélkül egészségesebb és finomabb is lehetne, csak akkor nem lenne ilyen olcsó. Többek között ezért is csak nasi jelleggel javasolt a tápokkal való etetés. Az algára viszont szüksége van az axolotloknak. A természetben amikor elkapnak és megesznek egy másik élőlényt, minden bizonnyal az az élőlény előtte táplálkozott valamivel, ami vagy alga, vagy olyan élőlény aki algafélét evett. Sőt, ideális táplálkozás során hozzájutnak nem csak a halak húsához de pikkelyhez, uszonyhoz, gyomortartalmakhoz, amely nagyon fontos az egészséges emésztés érdekében.

Minőség és eltarthatóság

Néhány szó a JBL elhivatottságáról, a gyártó emberi fogyasztásra szánt halfilé nyesedékét dolgozza fel, tehát nem hulladéknak való olcsó hal húst. A JBL évek óta a “Shark Project” egyik támogatója, a Shark Project az egyik legnagyobb nemzetközi szervezet a cápák védelme érdekében.

  • A tápban lévő fehérjék főleg vízi állatokból származnak
  • Nagyon csekély a vitaminvesztés a légmentesen záródó fedél miatt
  • Optimális zsír/fehérje arány

Felbontás nélkül a szavatosságát megőrzi 3 évig, felbontást követően 4 hónapon belül fel kell használni, mivel az értékes vitaminok megromlanak!