Akvárium

Akvárium

Akvárium, több mint üveg! Állataink élőhelyének kialakításának szinte legelső lépcsőfoka és nem is sejtjük mennyi apróságra érdemes odafigyelni. Tehát minden, amit érdemes akvárium vásárlásakor figyelembe venni.

Akvárium minimális mérete:

Alábbi cikkben korábban már kitárgyaltuk a minimális akvárium méret alapfeltételeit, de némi gyorstalpaló.
[Axolotlok száma egy akváriumban, avagy mekkora hely szükséges? cikket olvassátok el!]

Felnőtt axolotlok
száma
Minimum akváriumméret
(szélesség, mélység, magasság)
Akvárium
térfogata
Össz./ egy állatra
jutó alapterület
1-3 axolotl100x40x40 cm160 liter0,4 m2 / 0,13-0,4m2
4 axolotl120x40x40 cm192 liter0,48 m2 / 0,12 m2
5 axolotl120x50x40 cm240 liter0,6 m2 / 0,12 m2
6 axolotl150x50x40 cm300 liter0,75 m2 / 0,125 m2
7 axolotl145x60x40 cm348 liter0,87 m2 / 0,124 m2
8 axolotl160x60x40 cm384 liter0,96 m2 / 0,12 m2

Az akvárium méretek meghatározásában törekedtünk minél nagyobb alapterületre, mivel állataink a talajon fognak mozogni, esetleg a növényeken feküdni, ennek megfelelően hosszabb és szélesebb akváriumra lesz szükségünk, mintsem kifejezetten magasra. Fönt látható táblázat a törvényi minimumoknál némileg nagyobb, mivel nem a minimumot javasoljuk az állatok ideális tartására.

Ha nincs ennyi szabad helyünk a lakásban, akkor válasszunk olyan fajt ami elfér otthonunkban. Ne az állatnak kelljen élete végéig egy 20 x 20 cm alapterületű akváriumban sínylődnie, mivel ez állatkínzásnak minősül!

Vízmagasság/vízmélység/vízoszlop:
Vízoszlopnak nevezzük az akváriumban található víz magassági értékét. Ez az érték mindig különbözik az akvárium tényleges magasságától, hiszen teljesen sose tudjuk feltölteni vízzel. Minimum 2-5 cm-rel alacsonyabb a vízoszlop magassága mint az akváriumé. Lehet extrém nagy a különbség is, pl baba axolotlok esetén.

Axolotl méretVízoszlopMegjegyzés
1-6 cm8-10 cmMagasabb vízoszlopban elvesznek
6-10 cm10-15 cmMagasabb vízoszlopban nem boldogulnak
10-20 cm15-20 cmMagasabb vízoszlopban nem boldogulnak
20-25 cm20-30 cmEgyes állatok alacsonyabbat, mások magasabbat szeretnek, figyeljük meg
25 cm felett25-40 cmEgyes állatok alacsonyabbat, mások magasabbat szeretnek, figyeljük meg

Üveg vastagsága:

Az egyik legfontosabb dolog amit a kezdők elhibáznak, hiszen nagyon sokat lehet spórolni, ha az akváriumot vékonyabb üvegből készítettjük el. De! spórolásnak hátránya is van, hiszen a nem megfelelő üveg vastagságú akváriumok előszeretettel robbannak szét, repednek meg és eresztenek, ha nem szeretnénk egyik nap a szétrobbant akváriumra hazaérni, a földön halott axolotljainkra és a leégett külső szűrőnkre, készíttessük akváriumunkat a kellő vastagságú üvegből! Illetve ne hagyatkozzunk kizárólag a szakértő “mester” tanácsaira, mert lehetséges, hogy át akar verni, Te vagy a vevő, Te határozd meg milyen minőséget és vastagságot szeretnél!

Ideális értékek:
(Függ az akvárium konkrét méretétől, hossz, szélesség, magasság. Remek online kalkulátorok segíthetnek a választásban. De, axolotl-os viszonylatban az alábbi értékek felé tendáljunk kb.)
90-150 literig —> 6 mm üvegből
150-300 literig —> 8 mm üvegből
300+ literig —> 10 mm üvegből

Ragasztás:

Amennyiben szakértőnél rendeljük meg, általában van választási lehetőségünk, hogy átlátszó vagy fekete ragasztással szeretnénk kérni. A kettő között minőségi különbség nincs, mindenki válassza a neki jobban tetszőt. Átlátszó esetében talán kicsit jobban látszik az esetlegesen begyűrődő kosz és alga. Fekete esetében viszont a ragasztási hibák, buborékok, nehezebben láthatóak. Az elkészült ragasztást ne kapirgáljuk, vagdossuk, állítsuk bele tűt/ollót bármit, hagyjuk békén!

Ha a ragasztás megrepedezik, elvékonyodik, buborékos és azt sejtjük, hogy minőségileg meggyengült forduljunk szakértőhöz a javíttatás ügyében, hiba súlyosságától függően vagy kicserélik az oldalt (garanciális esetben pláne) vagy házilag akvárium ragasztóval plusz réteget tudunk felvinni. Régi módszer a fém merevítők beépítése, de ez elég hanyag és veszélyes megoldás. Hirtelen felindulású házibarkács megoldások helyett, mindig keressünk fel szakértőt!

Merevítők/lukak/kihagyások:

Akvárium méretétől függően alkalmazunk hossz és kereszt merevítőket, ezek többnyire 5/10/30 cm-es plusz üveglapokat jelent, merevítők számától függően 1-2 db. Nincs rá konkrét szabály mekkora akvárium esetében mekkora merevítést kell alkalmazni, már ha kell alkalmazni. Akvárium üvegvastagságától is függ. (Régi akváriumkészítők előszeretettel használtak több merevítést, mivel gyakrabban vékonyabb üvegből készült az el az akvárium, mint kellett volna, szerencsére ez a mentalitás már kikopóban.)

Ha nincs külön kérésünk, többnyire a hozzáértő akváriumkészítő tudni fogja milyen merevítést kell alkalmazni. Amennyiben az éleknél alkalmaz merevítést érdemes megbeszélni és előre megtervezni, az akváriumi technika, hol-melyik végén fog bevezetésre kerülni az akváriumba. Tehát gondoljunk rá, hogy jobb vagy bal oldalról megy-e a külső szűrő csöve vagy más berendezés (ez inkább nagy akváriumoknál lényegesebb). Egyébiránt középső merevítésnél szinte lényegtelen szempont.

A képen látható akváriumnál hossz merevítés helyett széles kereszt merevítés van, az akvárium magasságával megegyező szinten. Így nem zavar be a képbe, funkcióját ellátja, segít a tetőnek felfeküdni, de ne terheljük fél-egy kilónál több súllyal soha.

Hagyományos vagy Opti White üveg:

Alapvetően a két típus közti fő különbség a fájdalmas ára. Nem kicsi különbséget jelent, hanem elég nagyot, kb. 60-70%-al drágábbat az Opti White javára.

Bővebben az Opti White üvegről:
A speciális Opti-White akváriumok a XXI. század legmodernebb üveg-technológiájával készülnek. Az Opti-White technológia az üveg átlátszóságát, tisztaságát rendkívüli mértékben megnöveli, a hagyományos üvegekből készült akváriumokhoz képest óriási látvány-javulást produkálva. Az opti-white akváriumok a növényes akvarisztikában használt átlátszó ragasztással készülnek, minimális ragasztóanyag használatával. Az üveg élei a szokásos zöld szín helyett világoskékek! A nagy tisztaságú fehér üvegből készült akváriumok garantálják a víz alatti világ kristálytiszta, torzításmentes képét és tökéletes színvisszaadását.

Alapvetően az Opti White tehát jóval tisztább, élesebb képet fog nyújtani, viszont axis viszonylatban nem biztos, hogy megéri. Növényes akvarisztikában rendkívül fontosak a részletek és látvány. De axolotl-os viszonylatban nálunk nem ez a fő szempont, nem feltétlenül erre kell áldoznunk (inkább technológia, vízkezelés a fontosabb). Semmi probléma, ha valaki megteheti a drágább vásárlását, viszont a hagyományos is tökéletesen megfelel a célnak!

Elkészítés és garancia:

Szakértő akváriumkészítő:
Fontos, hogy az akvárium ragasztását, elkészítését profi, gyakorlott – garanciát vállaló – akváriumkészítőkre bízzuk. Szimpla üvegesek hajlamosabbak kisebb üvegvastagságot használni, szakmai gyakorlat hiányába. Egyeztessük le a szükséges hossz és kereszt merevítők méretét, elhelyezkedését, magasságát és kössünk egyességet a biztonság, szépség és praktikum jegyében. Szakember esetében érdemes figyelni és érdeklődni, hogy ad-e garanciát az elkészült akváriumra vagy sem, illetve, hogy a garancia tényét a számlán feltüntetve látjuk vagy kapunk garancia/jótállási jegyet. Érdemes minimum 1 év garanciával akváriumot vásárolni! Akvárium méretének megadásakor alaposan egyeztessük le, hogy külső vagy belső méreteket adunk meg, hiszen az üveg vastagság akár 1 cm +/- eltérést jelenthet. Az elkészült művet érdemes vízmértékkel is ellenőrizni.

Házibarkács:
Az akvárium otthoni elkészítését nem javasoljuk, mert könnyen szomorú vagy kevésbé esztétikus vége lehet. Inkább kérd tapasztalt és szakértő akváriumragasztó személy véleményét!

Ma már ezer és ezer akváriumkészítőből válogathatunk érdemes legalább 10 helyre árajánlat kérést küldeni, így lesz valami elképzelésünk ki mennyiért csinálna akváriumot.

Használt akvárium vásárlása:

Régi használt akváriumot ésszel kell vásárolni, mert nem mindegy milyen állapotban van, könnyen lehet, hogy korábban rágcsáló terrárium volt (hörcsögös, egeres), arra lett tervezve, víz tárolására alkalmatlan, mert nem tudná elviselni a nagy nyomást és terhelést.

Pl. 120 literes akváriumot 6 mm-es üvegből érdemes elkészíttetni, viszont terrárium/rágcsáló lakhelynek ugyanezen méretű csupán 3 mm-es üvegből készül. Fontos meggyőződni, hogy milyen célra készült az adott akvárium!

Arany szabály nincs általános állapot felmérésre, nézzük meg ragasztás állapotát, üveg állapotát pl. mennyire karcos, törött/repedt, ha több éves penészes vízkő réteg van rajta inkább hagyjuk (kevés vízkő még leszedhető, sok vízkő csak nagyon kemény küzdelemmel és sosem lesz olyan szép mint új korában). A helyszínen vagy hazaszállítást követően azonnal teszteljük és töltsük fel 5-10 cm vízzel, mert némely hiba nem látható egyértelműen, csak a szivárgás. De használat előtt, állatok beköltözését megelőzően mindenképpen tesztfeltöltés javasolt! Kérdezzük meg mikor volt utoljára feltöltve, mert ha több éve áll üresen könnyen lehet, hogy túlzottan kiszáradt a ragasztás.

Alátét/alátámasztás:

Minden akváriumnál fontos hogy egyenletesen legyen alátámasztva. Az üveglap feszültségét és a támasztó felület egyenetlenségeit muszáj eltüntetni, mert az akvárium repedéséhez is vezethetnek. Kisebb akváriumoknál még egy törülköző is megoldás lehet, bár nem túl szép, de nagy akváriumokhoz már polifoam vagy polisztirol lapokat, hungarocellt szoktak tenni. Ezzel magát az asztalt, bútort is védjük a károsodástól/repedezéstől/átázástól/penészedéstől/korhadástól. De például kapható külön akvarisztikai boltban erre a célra gyártott polifoam alátét.

Elhelyezése:

A szoba lehetőleg leghűvösebb pontján helyezzük el távol minden hő, fény és rezonáló zajforrástól. (Radiátor, hangfalak, kompresszor, zúgó-búgó gépezetek). Közvetlen napfény lehetőleg sose érje az akváriumot, vagy a lehető legkisebb szögben! Mert megindulhat agresszív algásodás, az állatok nyugalmának, szemének se tesz jót, ezen kívül melegíti kedvenceink vizét. Illetve figyeljünk a ház statikai felépítésére, ha emeleten vagy panelba helyezzük el figyeljünk a gerendák helyzetére és inkább fő tartófal mellé helyezzük vagy keresztbe több gerendán átnyúlva.

Bútor:

Érintőlegesen a legfontosabbat, hiszen várható belőle külön cikk.

Mindenképpen olyan bútort, asztalt tervezzünk az akvárium alá ami elbírja azt, de nem csak az üveget, hanem a víz súlyát és dekoráció, kövek súlyát is. Használjunk megfelelő anyagokat és merevítéseket, legyen az akár tömör 25 mm-es fa vagy zárszelvényes állvány. Mindenképp vízszintes felületre helyezzük (az üveg érdekében), ha nem megoldható, a bútorral vagy annak lábaival kijátszhatjuk a vízszintes felületet. (Tipp: állítható szintezőlábak, könnyebb kijátszani az esetleges szinteltérést a bútor és padlónk között).

Vegyük figyelembe a technológiát, hol fognak kijönni a szűrő csövek, hol fog bemenni az áram/elosztó, esetleges levegőztető, áramoltató, skimmer stb. Stílustól függően lehet a rövid oldalon kihagyni szakaszt a vezetékeknek pl. akvakertészes ADA stílus vagy a hosszanti oldalon sarokba beépíteni szélesebb kábelkivezetőt.

Saját magasságunkra is ügyeljünk és olyan magasra tervezzük a bútort, hogy szükség esetén kényelmesen elérjük kézzel a talajszintet és túlsó hátoldali üvegfalat is. Számunkra ideális elhelyezkedésű polcokat/ajtókat válasszunk vagy terveztessük meg asztalossal. Esetlegesen ha később szükségünk lenne hangszigetelésre avagy hangszigetelő bevonatra a szűrő típusától függő búgás-zúgás elkerülésére (avagy nem tudunk aludni tőle éjszaka, mert “hangos”), ennek hagyjuk néhány cm-et, ne legyen tökéletesen passzentos a szűrő körül a bútor.

Tető:

Érintőlegesen a legfontosabbat, hiszen várható belőle külön cikk.

Az akváriumra elengedhetetlen a hálós tető, mert az axik hasonlóan a bálnákhoz, időnként kiugranak a vízből és visszacsobbannak. Amennyiben nincs háló, ez akár halálos is lehet, mert könnyedén kieshetnek az akvárium szélén. Még azok az axik is produkálhatnak kiugrást, akik soha nem mutatták jelét ugrálásnak, ugyanis ha valami megijeszti őket, vagy megzavarja (pl: gombásodási viszketés) eszetlenül, nagy erővel kezdenek úszni valamerre. (Szükség esetén szúnyogháló és csipesz is megfelelő megoldás!) A tető ne legyen üveg, mert nem engedi szellőzni az akváriumot, ez által hűlni sem, és nem is lesz kellő oxigén alatta. Gondoljunk a fény/világítás kiépítésére tető kapcsán és az esetlegesen bele tervezett ventilátorokra is.

Árak:

Akvárium 100 x 40 x 40 cm 8 mm-es üveg 1 év garanciával: 28-35.000 Ft (2019)
Alátét
Hungarocell pl. NIKECELL EPS 100 100X50X2CM – HŐSZIGETELŐ LEMEZ (Bauhaus): 330 Ft (2019)
vagy
JBL AquaPad akvárium alátét szivacs 100 x 40 cm: 1700 Ft (2019)
Bútor: külön cikkben
Tető: külön cikkben