Hőségriadó – Hűtési módszerekről tömören

Hőségriadó – Hűtési módszerekről tömören

Beköszöntött a nyári kánikula, axolotl tartóként ez az időszak számunkra a legnehezebb és legtöbb figyelmünket igénylő hónapokat jelenti. Állatainkra halálos hőguta leselkedhet, amennyiben nem állunk elő időben hűtési tervvel, eszközzel, megoldással. Mexikói axolotl hideg vízi élőlény, természetes élőhelyén még nyáron sem melegszik fel túlzottan a víz hőfoka, sőt nagy éjszakai hőingásnak vannak kitéve. Axolotl-ok számára ideális hőmérséklet a 18-22°C, illetve még jobb a 18-20°C hőfokot tartani.

Hűtési módszerekről zanzásítva, tömören

A FELSOROLÁS NEM HATÉKONYSÁGUK SZERINT TÖRTÉNIK.

Szobaklíma, oldalfali inverteres klíma

Leghagyományosabb otthoni készülékről beszélünk, kültéri egységgel rendelkező, típusuk-fajtájuk végtelen választékában. Hatékonyságukat növeli, ha az akváriummal egy helyiségben helyezkednek el. Legideálisabb esetben az akváriumtól 2 méternyire, akár úgy beállítva a ventilációt/lapátokat, hogy a megfelelően szögben az akvárium vízfelszínét fodrozza a légmozgás. Típustól függően használatuk egyszerű, intelligens, előre programozható, termosztátos. Hűtési elvét tekintve, ha lehűtünk vele egy adott szobát/helyiséget az ott lévő akvárium át fogja venni a külső hőmérsékletet, így a víz hőmérséklete közel meggyező lesz a külső hőmérséklettel. Viszont lehetséges, hogy így túlságosan is hideget teremtünk az adott szobában – meg kell találni az ideális állapotot, egyensúlyt a hideg vizű akvárium és kellemesen hideg szoba között. Korszerű energiatakarékos berendezés, ésszerű használat mellett, havi maximum 2 doboz fagyi árával terheli meg pluszban számlánkat – így mindenképp érdemes mérlegelni beszereltetését.

Előny

 • Könnyű, magabiztos használat, egy gombnyomásra érkezik a hideg
 • Programozható, állandó jelenlétünk működéséhez nem szükséges
 • Több akvárium/karantén egység esetén pláne hatékony
 • Más akváriumi berendezés fűtő hatását is kompenzálja (akvárium klíma, szűrők, világítások)
 • Emberek és más állatok számára is kellemes hideget biztosít
 • Páramentesítő funkciója bármikor használható

Hátrány

 • Drága a készülék, komplikált lehet a beszereltetése
 • Energia fogyasztása növelheti számláinkat (válasszunk korszerű energiatakarékos berendezést)
 • Túl hideg lesz az akvárium környékén, könnyen fagyoskodhat a család 19°C-ban

Mobil klíma
Szinte ugyanazok elmondhatóak róla. Energia fogyasztásuk jóval magasabb lehet. Praktikus, ha ki akarjuk próbálni milyen lenne az élet valódi oldalfali klímával. Bérelhetőek is nyárra, nem szükségszerű beruházni a készülékre.

Ez a klíma kizárólag az akváriumok miatt került felszerelése, legideálisabb helyzetben van a hűtéséhez.
Ez a klíma kizárólag az akváriumok miatt került felszerelése, legideálisabb helyzetben van a hűtéséhez.

Akvárium klíma/hűtő

Utóbbi években hatalmas fejlődésnek indultak, míg 10 évvel ezelőtt hatékonyságuk árukkal messzemenően nem volt arányos, jelenleg az egyik legjobb hűtési módszer. Ezekről a készülékekről elmondható, hogy kinézetükben egy külső szűrőre hasonlítanak, esetek 99%-ban viszont nem rendelkeznek saját szivattyú motorral, üzemeltetésükhöz külső szűrőre vagy vízpumpára kell csatlakoztatni őket. (Akkor is átáramlik rajta a víz amikor éppen nem hűt.) Praktikus lehet előre vásárolni az összeállításhoz néhány méter akvárium szűrőcsövet, bilincseket, dupla csapokat. Jelenleg 2 kedvelt márkát tudunk javasolni: Hailea HC sorozat és Blue Marine Chiller sorozatot. Választáskor vegyük figyelembe az akvárium méretét, szűrőnk/pumpánk teljesítményét, klíma hűtési teljesítményét, szoba külső hőmérsékletét. Valójában a legnyugodtabb és legstresszmentesebb hűtési módszernek nevezném, teljes mértékben leveszi az ember válláról az aggódást és küszködést. Adott beállítás alapján a termosztát fixen tartja a hőmérsékletet (be és ki kapcsol) avagy a beállított +/- 1.5°C eltérést tartja. Működés közben hangosak lehetnek, hátuljukon pedig ventilátor meleg levegőt fúj ki, emiatt bútorba szigorúan nem elhelyezhető! Több mint, 10°C hőmérséklet csökkenés is elérhető velük, rövid idő alatt.

Előny

 • Egyszerű működtetés, nagyon hatékony
 • Nem kell ellenőrizni, állítgatni, a termosztát tartja a beállított hőt
 • A tökéletes megoldás

Hátrány

 • Drága/nagyon drága
 • Nagy és nehéz
 • Hangos
 • Meleg levegőt fúj ki

Házi barkács

Interneten rengeteg leírás elérhető házilag készített akváriumi vízhűtőkről, ezekről nem írnánk hosszabban. Megépítésükhöz mindenképpen szükség van szakértelemre, némi elektronikai affinitása. Leggyakrabban egyébként átfolyós rendszerű sörhűtőket szoktak átalakítani, de többféle hatékonyságú/fogyasztású/esztétikájú berendezést találhatunk, némi keresgélés után. Viszont vegyük figyelembe, hogy a legtöbb fém mérgezheti vizünket (pl. vörösréz), olyan anyagokat használjunk, amelyek még ha kapcsolatba is lépnek a vízzel, nem veszélyesek.

Kevésbé hatékony módszerek

Ventilátoros fúvatás, akváriumi hűtőventilátor, házibarkács PC ventilátorok:
Nem épp a legkorszerűbb megoldás, kis hatékonyságú, akvárium méretétől és ventilátorok mennyiségétől/teljesítményétől függően alig érhető el velük 2-3°C hőmérséklet csökkenés. Akvárium oldalára célszerű rögzíteni őket, megfelelő páratartalom mellett, a víz párolgási hővesztése elvén “hűt”. Legideálisabb ha szélcsatornában, nagy hullámokat merőlegesen fúvatunk. Ezen hűtési módszernél az elpárolgott vizet ioncserélt, desztillált, RO stb. 0-ás keménységű vízzel pótoljuk! Használata mellett nagyon figyeljünk oda a hőfokra, mert félnapos maximális járatás mellett sem biztos, hogy kívánt hőfokot eredményezi, inkább kiegészítésként használandó, nem egyedüli megoldásnak.

Valójában a hagyományos olcsó Kínában készülteknél sem tudnak igazán többet a mindenféle esztétikával, dizájnnal, termosztáttal, érzékelővel ellátott drága készülékek. Sajnos axis akvárium esetében ritkán érjük el a kívánt hőt, kikapcsolni elégséges akkor ha megunjuk a zúgásukat. Nem éri meg beruházni a “hiper-szuper” drága változatokra.

ElőnyHátrány
OlcsóNem túl hatékony
Könnyű felszerelés/használatHangos
Fogyóeszköz, néhány évente tönkremegy


Jégakku, fagyasztott pet palack cserélgetése:
Nagyon kezdetleges megoldás, minimális hatékonyság érhető el, maximális 1-3°C csökkentés. Pet palack esetében papír címkét/ragasztót távolítsuk el. Érdemes minimum 1,5 vagy 2 literes palackot használni, ennél kisebbeket felejtsük el. Pet palack egyetlen előnye jégakkuval szemben, hogy kisebb helyet foglal a vízfelszínen, de tömege közel megegyező. Jégakkuk kicsit tovább adják le a hideget és nehezebben olvadnak fel, figyeljünk, hogy ne sérüljenek, lukadjanak ki a jégakkuk, a benne lévő folyadék ne szivárogjon az akváriumvízbe. Kizárólag jégakkuval történő hűtés esetén nagyon-nagyon figyelnünk kell a hőmérsékletre, mert az így lehűtött víz nagyon gyorsan visszamelegszik. Ne számítsunk arra, hogy a reggel bedobott jégakkuk biztosítják a hűtést míg délután hazaérünk, így nagyon könnyen tud hőguta kialakulni. (Ha nagy csigáink vannak [pl. almacsiga] az akváriumban az áramlástól ide-oda sodródó jégakku könnyen széttörheti őket, miközben feljönnek levegőért, a jégakku pedig az üvegnek csapódik.) Illetve ne fedjük le a vízfelszín 100%-át, hagyjunk teret, hogy az axik feljöhessen bármikor levegőt venni.

Hűtő napi terhelése következtében jegesedni fog, (mert bele helyezzük a már meleg csere akkukat) a fogyasztása is megnövekedik, mert állandóan fagyasztja a csere akkukat. 130-200 L-es akváriumhoz legalább 6-9 db 2 L-es pet palackkal javasolt számolni, mert gyorsabban olvadnak, mint ahogy megfagynak. Hely igénye is hatalmas, könnyen megeshet, hogy egyes hűtőknél egész fagyasztót az axik jégakkuja foglalja el, nekünk pedig nem marad hely.

Amikor jégakkuról beszélünk a nagyobb darabokra gondolunk, például a képek között is látható darab 20×25 cm-es, 1,2 kg. Kicsikkel nem érdemes játszadozni, nem túl hatékonyak, próbáljunk minél nagyobbat vásárolni.

ElőnyHátrány
OlcsóMegbízhatatlan, rövid idegi ható megoldás
EgyszerűTönkretehetjük fagyasztónkat
Időigényes, problémás, sokat kell rohangálni a fagyasztóhoz

Minden más apróbb hűtési módszer

Napi részleges vízcsere
Hőgutánál jobb megoldás, de eléggé ingadozóvá teszi a víz hőmérsékletét. A vízcserekor, hirtelen esik a hőmérséklet, utána folyamatosan emelkedik. Ammónia érzékelő használata javasolt, hogy ha károsodik a hideg víztől a baktérium közeg, időben észrevegyük. Inkább naponta 2-3 vízcserére osztva jobb ez a módszer. Maximális csere javasoltsága 30%.

Akváriumvíz lefagyasztása nem javasolt mert szemcsésedik, bacik elhalnak stb. Akinek van rá lehetősége, hogy hűtőben vagy pincében lehűtsön 10-20 liter vizet, az részleges vízcserekor felhasználható.

Költöztetés
Lakás hűvös részébe költöztetni az akváriumot pl. pince/kamra. Avagy külön az állatok is kivehetőek és 10-20 literes karantén állomásokban elköltözhetnek pincébe/kamrába, hűvös helyre, átvészelni a nyári hónapokat.

(Kedvelt karanténdobozom SAMLA 39x28x14 cm)
(Kedvelt karanténdobozom SAMLA 39x28x14cm)

Körbeburkolás/szigetelés
Hungarocellel körbeburkolt akvárium jobban tartja a hőt, szükség esetén szigeteljük körbe, először alul-hátul, majd két oldalt is, ha nagyon nagy a hőség előröl is szigeteljük le (érdemes kis kukucskáló rész hagyni). Barkácsboltokban kapni többféle vastagságú “hőszigetelő lap vagy lemezt” (hungarocell, nikecell, polisztirol elnevezéseket keressük), elég olcsó termék, ugyanezeket használjuk az akvárium alá is, megfelelő súlyeloszlatás érdekében. Fölhelyezéséhez használhatunk szimpla kétoldalú ragasztót, celluxot.

Jobb és bal oldalt látható a több cm vastag hungarocell lap

Általános javaslatok mindenkinek

 • Légáteresztő hálós tető, a természetes párolgás is hűti a vizet. Könnyű és gyors megoldás lehet a szúnyogháló+csipesz is.
 • Az elpárolgott vizet ne csapvízzel, hanem 0-ás keménységű vízzel pótoljátok! (Keménységi szintek ellenőrzése mellett.)
 • Figyeljetek oda, hogy 3-5°C-nál semmi esetre se legyen azonnali vízhőmérséklet-változás, ügyeljetek a fokozatosságra amennyire tudtok.
 • Lehetőleg digitális külön érzékelővel ellátott hőmérőt használjunk. A külső felragasztós és benti higanyos hőmérők nem megbízhatóak!

Hőgutánál jobb a hűtőzés

Ha sehogy sem megoldható a hűtés, legvégső esetben az állatok hűtőbe tehetőek a hűtőzési szabályok betartása mellett. Ebben az állapotban heteket, de akár több mint egy hónapot is eltölthetnek, természetesen a szükséges felügyelet és ellátás mellett. (Vízcserék, etetések stb.) Nyaralás esetén is ideális megoldás lehet, de mindenképpen bízzunk meg valakit az ellenőrzésükre és vízcserék elvégzésére!

Hőguta tünetei érintőlegesen

Teljesség igénye nélkül néhány főbb tünet, természetesen a tünetek megjelenésekor cselekedjünk és hűtsünk. Ellenőrizzük a hőmérő által mutatott hőfokot, amennyiben nem vált megbízhatatlanná a készülék.

 • bőr pirosodása, vörösödése
 • bőr foszlása/leválása/hólyagosodása
 • külső nyálkahártya leválása
 • vízfelszínen lebegés
 • kopoltyúcsökkenés
 • túlzott élénkség, nyugtalanság
 • oxigénhiány, túlzott levegőnyelés a felszínről
 • gombásodás
 • vízminőség romlása: nitrit vagy nitrát mérgezés, víz elködösülése

Hőguta sajnos nem csak egy egyszeri “betegséget” vagy “tünetegyüttest” jelent azon kívül, hogy rettentő halálos (egyik vezető halálok axiknál – és kevésbé felelősségteljes gazdiknál). De olyan állatok amik túlélnek többször is súlyos hőgutát, hosszútávon is károsodást szenvednek el, ők rövidebb ideig élhetnek, nagyobb valószínűséggel alakul ki náluk ödéma és felvizesedés.

Pár olyan tanács ami nekünk és más állatoknak is fontos

 • nappalra a sötétítőket húzzátok be, hogy ne tűzzön úgy be a nap. Ha a sötétítő nagyon szívja a meleget, csíptessetek fel a napos oldalára egy fehér lepedőt, sokkal jobb lesz a helyzet, nem szép, de annál hatékonyabb
 • éjjelre és reggel mindenképp szellőztessetek végig, próbáljatok huzatot csinálni, de gyereket, állatot, ne rakjatok huzatba
 • paneleknél maradjon nyitva az ablak bukóra, családi házaknál pedig mindent zárjatok be, hogy a hideg bent maradjon
 • fontos a sok folyadék pótlása, állatoknak mindig legyen vize, árnyékos helye, esetleg ha olyan az állat, el lehet vinni megnyírni
 • állatnak és embernek is jó: vizes törülközővel átdörgölni magunkat. Főleg azokra az állatokra figyeljetek akik nem tudnak rendesen hűlni: pl. patkányok csak a farkukon és talpukon hűlnek (náluk ezt kell bevizezni, kismedencét adni amibe kényük-kedvük szerint pancsolhatnak), nyulaknál a fej és fül hűtése fontos, rövid orrú kutyafajtákra különösen veszélyes a nyári meleg
 • 2 literes fagyasztott vizes palackokat a ketrecekre rakhatunk és a ketrec azon részét fedjük törülközővel, hogy a hideg kicsit beszoruljon
 • ne tartózkodjunk sokat tűző napon, az állatokra is figyeljünk oda
 • ha kutyát sétáltatni visszük, mindig legyen nálunk víz, vagy elérhető közelségben víz, mancsuk védelme érdekében ne déli melegben vigyük sétálni, inkább reggeli vagy esti órákban, nagy meleg esetén ne hajtsuk/futtassuk őket túl, kirándulást inkább árnyékos erdőbe vagy tó/patak közelébe tervezzük – ahol be tudjuk vizezni őket
 • se állatnak se embernek nem jó, ha hirtelen hideg vizet kap vagy hirtelen nagyon hideget eszik/iszik, erre figyeljetek. Fő a fokozatosság.

További szép napot, és kisebb hőséget!